Μέσω της συμπεριφοράς μας δείχνουμε πώς αισθανόμαστε και τι σκεφτόμαστε. Τα παιδιά πολλές φορές μέσω της συμπεριφοράς τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να εκφράσουν με λέξεις, μιας και μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το στάδιο ψυχο-συναισθηματικής ή/και λεκτικής ανάπτυξης. Προκειμένου λοιπόν να πειθαρχήσετε το παιδί σας και να του βάλετε όρια, πρέπει να κατανοήσετε από πού πηγάζει η άσχημη συμπεριφορά του.

6 συχνές αιτίες που κρύβονται πίσω από την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού

Μήπως πεινάει ή είναι κουρασμένο;

Όταν ένα παιδί αισθάνεται πεινασμένο, κουρασμένο ή αδιάθετο, συχνά εμφανίζεται κακή συμπεριφορά. Τα περισσότερα νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι καλά στην επικοινωνία όσων χρειάζονται. Ως αποτέλεσμα, συχνά χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά τους για να δείξουν ότι έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες.

Μήπως δοκιμάζει τα όριά σας;

Όταν θεσπίζετε κανόνες και λέτε στα παιδιά τι δεν επιτρέπεται να κάνουν, συχνά θέλουν να δουν αν μιλάτε σοβαρά. Ελέγχουν τα όρια μόνο για να μάθουν ποιες θα είναι οι συνέπειες όταν παραβιάζουν τους κανόνες. Ορίστε λοιπόν σαφή όρια και μείνετε συνεπείς στις επιπτώσεις που θα έχει το παιδί αν τα ξεπεράσει. Εάν τα παιδιά πιστεύουν ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μπορέσουν να τη γλιτώσουν, συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Εάν τους δείξετε ότι θα έχουν αρνητική συνέπεια κάθε φορά που παραβιάζουν έναν κανόνα, θα συμμορφωθούν καλύτερα.

Μήπως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα συναισθήματά του;

Μερικές φορές τα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν για τα συναισθήματά τους και κάπως έτσι μπορεί να έχουν ξεσπάσματα. Ως γονείς οφείλετε να τους μάθετε πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο και να ηρεμούν.

Μήπως θέλει την προσοχή σας;

Όταν οι γονείς μιλάνε στο τηλέφωνο, δουλεύουν ή απλώς είναι απασχολημένοι με κάτι, τα παιδιά αισθάνονται ότι μένουν «εκτός». Έτσι, μπορεί να έχουν ξεσπάσματα, να φωνάζουν ή να τσακώνονται με το αδερφάκι τους ώστε να προσελκύσουν την προσοχή των γονιών τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγνοήσετε την κακή συμπεριφορά του παιδιού (εκτός αν γίνεται βίαιο, που τότε θα πρέπει να επέμβετε άμεσα) και να επαινείτε την καλή συμπεριφορά του.

Μήπως προσπαθεί να γίνει πιο ανεξάρτητο;

Καθώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνα τους, συχνά θέλουν να επιδείξουν τις νέες τους δεξιότητες. Οι έφηβοι επίσης θέλουν να είναι ανεξάρτητοι. Η προσπάθεια του παιδιού να γίνει πιο ανεξάρτητο, μπορεί να οδηγήσει σε μεταξύ σας διαφωνίες και εντάσεις. Ειδικά οι έφηβοι μπορεί να γίνουν αντιδραστικοί σε μια προσπάθεια να δείξουν στους γονείς τους ότι μπορούν να σκέφτονται μόνοι τους. Μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες επίτηδες και να προσπαθούν να δείξουν στους γονείς τους ότι δεν μπορούν να αναγκαστούν να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας επιλογές, ώστε να νιώθει ότι η γνώμη του μετράει καθώς και ότι έχει κάποιον έλεγχο στη ζωή του.

Μήπως αντιγράφει μια συμπεριφορά που έχει δει;

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται παρακολουθώντας τους άλλους και ειδικά τους γονείς τους. Δεδομένου ότι για το παιδί σας αποτελείτε το πιο καθοριστικό πρότυπο, διδάξτε το πώς να συμπεριφέρεται σωστά σε διάφορες καταστάσεις μέσα από τις πράξεις σας και όχι μόνο μέσα από τα λόγια σας.