Σας έχει τύχει ποτέ να φάτε πρωινό μόνο και μόνο για να καταλήξετε να πεινάτε ξανά μόλις φτάσετε στο γραφείο; Αν αυτή η κατάσταση είναι συνηθισμένη για εσάς, μάλλον δεν τρώτε το σωστό πρωινό. Βλέπετε, δεν αρκεί να τρώτε πρωινό για να έχετε ενέργεια και να περιορίζετε την όρεξή σας για φαγητό · πρέπει να κάνετε και «έξυπνες» διατροφικές επιλογές. Αν λοιπόν κοιτάζετε το μπολ σας και αυτό που βλέπετε είναι ζαχαρούχα δημητριακά ή αν στο χέρι σας κρατάτε ένα αφράτο κρουσάν βουτύρου, τότε μάλλον θα πεινάσετε ξανά σε λίγο.

Αυτό το «πρόβλημα» μπορεί να λυθεί με μία μόνο αλλαγή: προσθέστε λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό σας. Η πρωτεΐνη δεν είναι χρήσιμη μόνο για το χτίσιμο μυών, αλλά μπορεί επίσης να επιφέρει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού και να σας κρατήσει χορτάτους για πολύ περισσότερο. Ωστόσο, αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα πρωτεϊνούχα πρωινά, ίσως χρειαστείτε λίγη καθοδήγηση σχετικά με το τι να επιλέξετε.

Γιατί τα αυγά είναι η ιδανική τροφή για το πρωινό σας

Τα αυγά είναι σχεδόν συνώνυμα της πρωτεΐνης. Λαμβάνοντας υπόψη πόση πρωτεΐνη υπάρχει πραγματικά σε ένα αυγό – έξι γραμμάρια σε ένα μεγάλο αυγό και επτά σε ένα πολύ μεγάλο – μπορείτε άνετα να βασιστείτε σε αυτήν την προσιτή και ευπροσάρμοστη επιλογή για να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας.

Φτωχά σε θερμίδες (περίπου 70 θερμίδες ανά αυγό) και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα αυγά αποτελούν μια από εκείνες τις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας είτε ο στόχος σας είναι αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα είτε να χάσετε βάρος.

Μάλιστα, τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σας, όπως η χολίνη. Οι κρόκοι αυγών είναι μια από τις καλύτερες πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, τα αυγά μπορούν να σας χορτάσουν εύκολα και να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ και τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ενεργειακή πρόσληψη μετά από ένα πρωινό με αυγά είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την κατανάλωση ενός πρωινού χωρίς αυγά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης του 2020, δόθηκαν σε υπέρβαρους και παχύσαρκους δύο διαφορετικά πρωινά: Είτε ένα με αυγά και τοστ είτε ένα με δημητριακά με γάλα και χυμό πορτοκαλιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το πρωινό με τα αυγά, κατανάλωναν περίπου 300 θερμίδες λιγότερες στο μεσημεριανό γεύμα τους από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δημητριακά για πρωινό. Οι άνθρωποι που είχαν φάει αυγά ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένοι τέσσερις ώρες μετά το πρωινό από ό,τι όταν έτρωγαν πρωινό βασισμένο σε υδατάνθρακες, ενώ επίσης είχε μειωθεί σημαντικά και η επιθυμία τους για γλυκά.

Πώς να έχετε ένα ισορροπημένο πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το πρωινό σας μπορεί να είναι μια ομελέτα με δύο αυγά, σοταρισμένα λαχανικά και λίγο τυρί. Δεδομένου ότι λίγοι καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, το να ενσωματώσετε λαχανικά σε ένα γεύμα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ενώ το τυρί προσθέτει λίγη επιπλέον πρωτεΐνη μαζί με ασβέστιο που ωφελεί τα οστά.

Ολοκληρώστε το πρωινό σας με μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως, το οποίο προσθέτει φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι για καφεΐνη και αντιοξειδωτικά και ½ γκρέιπφρουτ για σημαντικές βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.