Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσει κανείς το ψωμί που έχει μπαγιατέψει. Ένα από τους πιο ευφάνταστους και απολαυστικούς είναι το bread pudding. Τα κομμάτια του ψωμιού απορροφάνε το γλυκό, βουτυρένιο μείγμα και αφού ψηθούν αποκτούν κρεμώδη υφή.

Μία απ’ τις πολλές παραλλαγές του γλυκού γίνεται με σοκολάτα, ώριμη μπανάνα και φυσικά ψωμί που περίσσεψε (αν είναι ολικής άλεσης και προζυμένιο τόσο το καλύτερο).

Τρώγεται ζεστό ή κρύο κατευθείαν από το ψυγείο.

Υλικά:

300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση προζυμένιο, ολικής άλεσης)
50γρ. σταφίδες
100γρ. μαύρη σοκολάτα (κομμένη)
2 ώριμες μπανάνες
60ml γιαούρτι
220ml γάλα
40γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
½ κ.γλ. αλάτι
2 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση:

Λαδώστε ή βουτυρώστε μια φόρμα και ανάψτε τον φούρνο στους 200 (180 με αέρα).

Κόψτε το ψωμί σε ακανόνιστα, σχετικά μικρά κομμάτια και βάλτε το σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες και τα κομμάτια σοκολάτας.

Ανακατέψτε τις μπανάνες, το γιαούρτι, το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και τα αυγά.

Προσθέστε το υγρό μείγμα στο ψωμί, αφήστε το να κάτσει μερικά λεπτά.

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 40 λεπτά.

Σερβίρετε ζεστό ή κρύο, σκέτο ή με λίγη κρέμα.

Για μια παραλλαγή της παραπάνω συνταγής δείτε αυτό το βίντεο: