Όχι ότι όταν ήμουν παιδί είχα διαρκώς ατυχήματα, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τηρούσα με ευλάβεια την προτροπή «επτά να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι» – μίνιμουμ και σε καθημερινή βάση. Όταν σηκωνόμουν από το έδαφος έτοιμη να βάλω τα κλάματα, η γιαγιά μου, μια δυναμική, τρυφερή αλλά και αυστηρή γυναίκα, συνήθιζε να μου λέει με απόλυτη ψυχραιμία: «Αν δεν χτυπήσεις, δεν θα μεγαλώσεις».

Αυτή την αντίδραση προσπαθώ να θυμάμαι κάθε φορά που βλέπω πια ως μητέρα την κόρη μου να παραπατά και να πέφτει. Γιατί η γιαγιά μου είχε δίκιο: Ο λόγος που μπλέκει σε όλα αυτά τα μικροατυχήματα, είναι ακριβώς η έμφυτη ανάγκη της να εξερευνήσει τον κόσμο. Και δικός μου ρόλος δεν είναι να μπω εμπόδιο στις περιπέτειες και τη φαντασία της, αλλά να τη βοηθήσω να αισθανθεί ανακούφιση όταν αναπόφευκτα χτυπά.

.

Ένα αστέρι πέφτει-πέφτει

Προφανώς, είναι εύκολο να λες ότι δεν αγχώνεσαι την ώρα που γράφεις ένα άρθρο από την ηρεμία του γραφείου σου. Τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά όταν έχεις απέναντί σου το μικροσκοπικό ακόμη παιδί σου και ξαφνικά το βλέπεις να σωριάζεται στο έδαφος της παιδικής χαράς. Όμως ακόμη κι εκείνη την ομολογουμένως πάντα δύσκολη ώρα, τα παρακάτω tips και τα κατάλληλα προϊόντα από την Mustela® βοηθούν τόσο εμένα όσο και – κυρίως – την ίδια την κόρη μου.

Προετοιμάζοντας την άνοδο πριν την πτώση

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε πάντα στη διάθεσή σας και ένα μίνι φαρμακείο. Επίδεσμοι, οινόπνευμα ή βάμμα δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το σπίτι σας. Και η δική μου πείρα έχει δείξει ότι δεν υπάρχει μικροτραυματάκι, γρατσουνιά και ερεθισμός που να μην υποχωρεί μπροστά στη νέα σειρά προϊόντων της Mustela®, στο Τζελ Άρνικας με Βιολογική Καλέντουλα και στην Κρέμα Ανάπλασης Cicastela® Mustela®, με 94% συστατικά φυσικής προέλευσης κατά μέσο όρο – και πολύ εργονομικές συσκευασίες που σας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιείτε με το ένα χέρι, ενώ παράλληλα παρηγορείτε το παραπονεμένο νήπιο στην αγκαλιά σας.

Πρώτη πράξη, απραξία

Όποιος δεν έχει τρέξει έντρομος προς το μέρος του πεσμένου παιδιού του, για να το δει να ξεσπά σε γοερά κλάματα μόνο και μόνο επειδή αγχώθηκε από την ίδια την κίνηση του μπαμπά ή της μαμάς, ας σηκώσει το χέρι του. Νομίζω δεν μετράω και πολλούς. Αγνοήστε για λίγα δευτερόλεπτα το ένστικτό σας και περιμένετε να δείτε τι θα κάνει το ίδιο το παιδί – πάντα κοιτάζει και αξιολογεί και τη δική σας αντίδραση για να καταλάβει πόσο πρέπει να ανησυχήσει.

Ξεγελάστε το

Παρά τη δική σας ψυχραιμία – ή εξαιτίας της παντελούς απουσίας της – εκείνο βάζει τα κλάματα, ενώ είναι προφανές ότι δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήσετε μια από τις σημαντικότερες γονεϊκές ικανότητες να λάμψει: Δείξτε του τα συννεφάκια, εκείνο το σπουργίτι που τσιμπολογάει αμέριμνα ένα σουσάμι στο έδαφος, τα λουλούδια στην άκρη του πάρκου. Εννιά στις δέκα πιάνει.

.

Ύπουλες αγκαλίτσες

Άλλη μια αλάνθαστη πρακτική, λέει να πάρετε το παιδί απαλά στην αγκαλιά σας, χωρίς έντονες κινήσεις, χάδια και φιλιά. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια – και θα σας δώσει την ευκαιρία να ψάξετε διακριτικά για μικροχτυπηματάκια ή μώλωπες. Αν εντοπίσετε κάτι, απλώστε αμέσως επάνω του το Τζελ Άρνικας με Βιολογική Καλέντουλα Mustela®, με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης και vegan φόρμουλα. Θα το ανακουφίσει άμεσα, ενώ χάρη στη μη κολλώδη και μη λιπαρή υφή του, το μικρό σας θα μπορέσει να επιστρέψει αμέσως στο παιχνίδι.

Το Τζελ Άρνικας με Βιολογική Καλέντουλα Mustela® είναι δερματολογικά και παιδιατρικά ελεγμένο, δεν περιέχει αρώματα και είναι κατάλληλο για χρήση από την ηλικία των 9 μηνών. Το προτιμώ για την πολύ πρακτική συσκευασία αφού είναι σε μπουκάλι με αντλία κενού αέρος, που βολεύει αφάνταστα για εύκολη εφαρμογή με όποιον τρόπο και να το κρατήσεις γιατί ταυτόχρονα προσπαθείς να διαχειριστείς κι ένα εκνευρισμένο νήπιο στην αγκαλιά σου. Όπως το προτιμώ γιατί η αντλία κενού αέρος στο μπουκάλι σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις όλο το περιεχόμενο, καθώς και να το ανακυκλώσεις χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό του.

Πάρτε το παιδί στα σοβαρά

Εντάξει, είστε σίγουροι ότι δεν χτύπησε – ή έστω ότι έκανε απλώς ένα μικρό «βαβά και θα περάσει αμέσως». Για εκείνο, όμως, είναι μεγάλη υπόθεση. Ειδικά αν ακόμη είναι σε μια ηλικία, στην οποία κάθε πόνος είναι πρωτόγνωρος. Δείξτε κατανόηση και μην αγνοήσετε τον φόβο του, αλλά βοηθήστε το να τον πλαισιώσει με τον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα, πείτε του: «Θα πρέπει να φοβήθηκες όταν έπεσες τόσο ξαφνικά. Κι εγώ θα φοβόμουν». Έτσι θα καταλάβει ότι είναι τα συναισθήματα και όχι ο σωματικός πόνος που ευθύνονται για την ταραχή του.

Φροντίστε να σταθεί στα πόδια του – και μεταφορικά

Όταν το δράμα της πτώσης περάσει, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει τη δραστηριότητα που οδήγησε στο χτύπημα. Πείτε του να ξανανέβει στην κούνια ή την τσουλήθρα, παροτρύνετέ το να συνεχίσει να παίζει κυνηγητό, γενικώς δώστε του να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσει με το πρώτο εμπόδιο. Αυτός είναι ένας κανόνας που θα πρέπει να το ακολουθεί γενικότερα στη ζωή του.

Bonus: Η λύση για τους ερεθισμούς

Ξέρω καλά ότι τα χτυπηματάκια δεν είναι το μόνο πράγμα που αναστατώνει το βελούδινο δερματάκι του μωρού και του παιδιού. Έντομα, χορταράκια, ρούχα που προκαλούν απρόσμενες ενοχλήσεις – δηλαδή, λίγο-πολύ τα πάντα – είναι ικανά να του προκαλέσουν μικρούς ερεθισμούς. Μια πολύ καλή λύση για αυτές τις περιπτώσεις, είναι η Κρέμα Ανάπλασης Cicastela® Mustela®, με 91% συστατικά φυσικής προέλευσης που επανορθώνει το ερεθισμένο βρεφικό και παιδικό δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για χρήση από την πρώτη ημέρα της γέννησης του μωρού*. Όχι μόνο παρέχει ανακούφιση άμεσα και με διάρκεια, αλλά ενισχύει και τον δερματικό φραγμό κρατώντας το ευαίσθητο δερματάκι του υγιές.

Η Κρέμα Ανάπλασης Cicastela® Mustela® είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε μικρό καθημερινό ερεθισμό, ακόμη κι αν βρίσκεται στην περιοχή του στόματος, στα μαγουλάκια, στις πτυχώσεις του δέρματος και στην περιοχή της πάνας, ενώ συμβάλλει στην επούλωση γρατσουνιών, σημαδιών ανεμοβλογιάς, πληγών και τσιμπημάτων από έντομα. Δημιουργεί ένα μη-λιπαρό προστατευτικό φιλμ επάνω στο δέρμα του μωρού και του παιδιού, επιτρέποντάς του να παίζει ανέμελο, ενώ είναι δερματολογικά και παιδιατρικά ελεγμένη και δεν περιέχει πρόσθετα αρώματα. Απλώς θυμηθείτε να μην τη χρησιμοποιείτε επάνω σε ανοιχτά τραύματα – και να την ανακυκλώσετε μετά τη χρήση. Η συσκευασία της αποτελείται από χαρτόνι που παράγεται από πρώτες ύλες δασών αειφόρου διαχείρισης και τυπώνεται με μελάνι από φυτικά έλαια, όπως και όλες οι χάρτινες συσκευασίες της Mustela®.

Απαλή περιποίηση για τα πιο απαλά πλάσματα

Για το τέλος άφησα δυο βασικούς γενικούς κανόνες. Ο πρώτος λέει το αυτονόητο: Αν ένας ερεθισμός δεν υποχωρήσει άμεσα, ζητάμε τη γνώμη του παιδιάτρου.

Και ο δεύτερος πάντως, επίσης δεν αντιστοιχεί στην ανακάλυψη της Αμερικής. Όταν μας δίνεται η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε φυσικά προϊόντα στην παιδική επιδερμίδα, καλό είναι να την προτιμούμε. Προσωπικά, έτσι ανακάλυψα τα προϊόντα Mustela® – που παρεμπιπτόντως αποτελεί τη Νο1 μάρκα στη Γαλλία με 96% συστατικά φυσικής προέλευσης κατά μέσο όρο – με πιστοποίηση B-Corp και κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Τα προϊόντα της είναι ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα των μωρών και των παιδιών και κατάλληλα για κάθε τύπο δέρματος (κανονικό, ξηρό, ευαίσθητο ή ατοπικό). Έχουν ως βασικό ενεργό συστατικό το βιολογικό αβοκάντο, ενώ προσφέρουν στο δέρμα του μωρού και του παιδιού ακριβώς αυτό που χρειάζεται από την πρώτη μέρα της ζωής του*.

Και δεν θα σας κρυφτώ: Η απαλή υφή και η υπέροχη μυρωδιά τους, είναι με σιγουριά ένας από τους λόγους που δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας.

Όλα τα προϊόντα Mustela® διατίθενται στα φαρμακεία, στα ηλεκτρονικά φαρμακεία και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

* Συμπεριλαμβανομένων των νεογνών που βγήκαν από τη Νεογνική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.