Κάθε παιδί περνά από την φάση άρνησης να φορέσει τα ρούχα του, πράγμα που μπορεί να παρατηρηθεί ήδη από την νηπιακή ηλικία. Το να προσπαθείτε να κρατήσετε ακίνητο το παιδί για οτιδήποτε, πόσο μάλλον για να το ντύσετε, είναι αρκετά δύσκολο.

Γιατί αρνείται το παιδί να ντυθεί;

Και συνήθως αυτή η άρνηση δεν έχει να κάνει τόσο με τα ρούχα του αλλά περισσότερο με την επιθυμία του για έλεγχο. Θέλει απλώς να έχει τον τελευταίο λόγο. Θέλει να ασκεί έλεγχο και θέλει να ντύνεται όπως επιθυμεί το ίδιο.

Για τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η άρνηση να φορέσουν συγκεκριμένα ρούχα είναι ένα απολύτως υγιές στάδιο ανάπτυξης που μπορεί να ξεκινήσει από τους 18 μήνες και συνήθως φτάνει στο αποκορύφωμά του μεταξύ 24 και 48 μηνών.

Οπότε, μην ανησυχείτε. Είναι σε μια ηλικία που έχει να κάνει με την εξατομίκευση και την ανάπτυξη της προσωπικής αίσθησης του εαυτού. Επεξεργάζεται πώς ταιριάζει στον κόσμο χωρίς τους γονείς του και τα ρούχα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Ξεκινήστε (και μείνετε) ψύχραιμοι: Κάντε καλύτερη την διάθεση του παιδιού αλλά και την δική σας, ξεκινώντας με μερικές αγκαλιές.

Δώστε του επιλογές: Παραχωρήστε λίγο έλεγχο για να κάνετε το παιδί σας λιγότερο μαχητικό. Προσφέρετέ τους έως και τρία ρούχα από τα οποία μπορεί να διαλέξει τι θα βάλει.

Αφήστε το παιδί σας να εξασκηθεί: Το παιδί πιθανότατα να είναι πιο συνεργάσιμο αν το αφήνετε να κάνει κάποια πράγματα μόνο του. Ξεκινήστε να το ντύνετε και ενθαρρύνετέ το να τελειώσει μόνο του, τραβώντας προς τα κάτω την μπλούζα του.

Επιλέξτε ρούχα που μπορούν να φορεθούν εύκολα και έχουν λιγότερα κουμπώματα ή κουμπιά. Ή αφήστε το να δοκιμάσει να ντύσει «άλλο άτομο», όπως ένα λούτρινο ζωάκι ή μια κούκλα.

Μόλις ξεκινήσετε, βάλτε την ταχύτητα σε προτεραιότητα: Έχετε τα πάντα έτοιμα πριν αρχίσετε να το ντύνετε.

Δοκιμάστε την απόσπαση προσοχής: Όταν το ντύνετε, μιλήστε για το τι θα κάνει στον παιδικό σταθμό ή στο επόμενο παιχνίδι του. Έχετε το αγαπημένο του παιχνίδι στο χέρι και ενθαρρύνετέ το να παίξει όσο το ντύνεται.