Μεγαλώνετε μοναχοπαίδι; Δείτε 4 βασικές συμβουλές

Η οικογένεια με ένα παιδί γίνεται σιγά-σιγά κανόνας στα περισσότερα αστικά σπίτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 3 στα 10 παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν έχουν αδέρφια, όταν πενήντα χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 11% (πηγή: Pew Research Center).

Κι ενώ παλιότερα τα μοναχοπαίδια συνόδευαν κάποια αρνητικά στερεότυπα, πλέον τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια θεωρούνται κατά κανόνα πιο ώριμα και επιμελή, με αποτέλεσμα να διακρίνονται όλο και πιο συχνά για τις σχολικές κι επαγγελματικές τους επιδόσεις.

Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε αν είστε γονείς που ανατρέφετε ένα μοναχοπαίδι, για να μεγαλώσετε έναν ισορροπημένο ενήλικα:

*Ενισχύστε την κοινωνικοποίησή του

Κοινωνικοποιήστε το παιδί σας ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ισχυρούς κοινωνικούς κύκλους, επειδή οι φίλοι γίνονται υποκατάστατα αδελφών. Έχετε τακτικά ραντεβού για παιχνίδι, εξόδους με παιδιά παρόμοιας ηλικίας. Δεδομένου ότι ένα μοναχοπαίδι μαθαίνει τη γλώσσα των ενηλίκων πιο γρήγορα, είναι επιτακτική ανάγκη να το περιβάλλετε με παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

*Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί

Είναι φυσικό για έναν γονέα να παρεμβαίνει κάθε φορά που το μοναχοπαίδι έχει καυγά ή διαφωνία με φίλους. Σταματήστε την επιθυμία να το παίζετε διαμεσολαβητής όλη την ώρα. Αφήστε το παιδί σας να δώσει τις δικές του μάχες. Συμβουλεύστε το καθώς μεγαλώνει πώς να χειρίζεται τις διαφωνίες, αλλά αποφύγετε την παρέμβαση.

*Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο

Δεδομένου ότι η ανατροφή ενός μόνου παιδιού έχει λιγότερη πίεση από το να μεγαλώνει κανείς δύο ή και περισσότερα, ως γονείς τείνουμε να κάνουμε πιο πολλά πράγματα για τα μοναχοπαίδια μας. Είτε αφορά την τακτοποίηση του δωματίου του, είτε το να βάζει τα ρούχα του στο πλυντήριο, είτε να βοηθά σε μικρές δουλειές του σπιτιού, ενθαρρύνετε το μοναχοπαίδι σας να κάνει πράγματα μόνο του.

*Μην του κάνετε όλα τα χατίρια

Μερικές φορές για να απαλύνετε τις ενοχές σας ως γονιός, αγοράζετε ακριβά ρούχα και παιχνίδια, ενώ τείνετε να υποκύπτετε σε κάθε του επιθυμία για γλυκά και πίτσες. Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας: «Θα έκανα το ίδιο αν είχα κι άλλο παιδί;».

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Τα μοναχοπαίδια αισθάνονται την πίεση να επιτύχουν. Νιώθουν την πίεση χωρίς να το τονίζουν οι γονείς. Εάν ένα παιδί έχει ιδιαίτερο ταλέντο, όπως σε ένα μουσικό όργανο, υποστηρίξτε το, αλλά έχετε κατά νου ότι είναι ατομική δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε το μοναχοπαίδι σας να κάνει περισσότερες ομαδικές δραστηριότητες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει περισσότερους φίλους κι επίσης δεν θα παραμένει όλη την ώρα στο επίκεντρο της προσοχής.