Η όσφρηση του μωρού σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Και δεδομένου ότι είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της γεύσης, επηρεάζει επίσης το τι του αρέσει να τρώει. Ωστόσο, η όσφρηση έχει επίσης ισχυρή σχέση με τα συναισθήματα του μωρού σας και παίζει βασικό ρόλο στον δεσμό που αναπτύσσει μαζί σας.

Πότε ξεκινά να αναπτύσσεται η όσφρηση του μωρού;

Η μύτη του μωρού σας αρχίζει να σχηματίζεται νωρίς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δύο μικροσκοπικά ρουθούνια εμφανίζονται μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. Μέχρι τη 10η εβδομάδα κύησης, οι υποδοχείς που θα χρησιμοποιήσει το μωρό σας για να ανιχνεύσει τις μυρωδιές έχουν ήδη σχηματιστεί.

Τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν την όσφρησή τους ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα. Καθώς αναπνέουν και καταπίνουν το αμνιακό υγρό, εξοικειώνονται με το άρωμά του. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή η μυρωδιά του είναι παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλακτος της μητέρας τους, το οποίο θα χρειαστούν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Το αμνιακό σας υγρό μεταφέρει επίσης το άρωμα και τις γεύσεις του φαγητού που τρώτε, έτσι το αγέννητο μωρό σας θα είναι εξοικειωμένο με τη μυρωδιά αυτού του ψαριού που φάγατε για βραδινό!

Τα νεογέννητα έχουν πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση. Αν και το μωρό σας δεν μπορεί ακόμη να σας αναγνωρίσει βασιζόμενο στην όρασή του, θα σας γνωρίσει από τη φυσική σας μυρωδιά και αυτό είναι που θα θέλει περισσότερο να μυρίσει. Θα το τραβήξει επίσης το άρωμα του μητρικού σας γάλακτος. Αυτές οι μυρωδιές συνδέονται με τη βασική του ανάγκη για άνεση και φαγητό.

Η επεξεργασία της όσφρησης γίνεται σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει επίσης τη μνήμη, δημιουργώντας ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων αρωμάτων και εμπειριών. Ως αποτέλεσμα, χρόνια αργότερα ένα άρωμα μπορεί να πυροδοτήσει μια ανάμνηση για το μωρό σας και να του θυμίσει μια εποχή ή μια αίσθηση από το παρελθόν.

Πώς αναπτύσσεται η όσφρηση του μωρού;

Νεογέννητο

Ως νεογέννητο, το μωρό σας θα είναι εξοικειωμένο με το μοναδικό σας άρωμα. Μπορεί ακόμη και να μυρίσει τη διαφορά μεταξύ του μητρικού γάλακτός σας και του μητρικού γάλακτος μιας άλλης μαμάς.

Αναγνωρίζοντας το άρωμά σας, νιώθει παρηγοριά και ασφάλεια γνωρίζοντας ότι είναι μαζί σας. Μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεχωρίσει το άρωμά σας αποφεύγοντας να φοράτε αρωματισμένα προϊόντα δέρματος τις πρώτες μέρες.

Όταν αγκαλιάζεστε με το μωρό σας και μυρίζετε ο ένας τον άλλο, βιώνετε και οι δύο υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης. Αυτή η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» σάς βοηθά να δεθείτε με το μωρό σας.

Ενός μήνα

Το μωρό σας έχει συνηθίσει σε διαφορετικές μυρωδιές, αλλά μπορεί να βρει τα έντονα αρώματα που κυριαρχούν. Μια έντονη μυρωδιά μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης του. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν τρέφεται τόσο καλά όσο συνήθως, αν φοράτε ένα δυνατό άρωμα.

3 μηνών

Το μωρό σας συνειδητοποιεί περισσότερο τους διαφορετικούς ανθρώπους γύρω του. Θα χρησιμοποιήσει την όσφρησή του για να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που γνωρίζει και των αγνώστων. Εάν αισθάνεται φόβο ή απειλή από τη μυρωδιά κάποιου ατόμου, μπορεί να κλάψει ή να κλωτσήσει τα πόδια του.

6 μηνών

Όταν το μωρό σας αρχίσει τις στερεές τροφές, θα χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης για να αποφασίσει αν του αρέσει μια νέα τροφή. Αν του αρέσει το άρωμα του φαγητού που ετοιμάζετε, μπορεί να αντιδράσει χαμογελώντας, δείχνοντας ή κάνοντας θορύβους.

Οι προτιμήσεις του για τις μυρωδιές μπορεί να είναι παρόμοιες με τις δικές σας, ειδικά από τη στιγμή που είχε συνηθίσει τις μυρωδιές ορισμένων από τα αγαπημένα σας φαγητά ενώ ήταν στη μήτρα.

12 μηνών

Μέχρι την ηλικία των 10 μηνών περίπου, το μωρό σας μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμο να δοκιμάσει διαφορετικές τροφές. Η όσφρησή του το βοηθά να αποφασίσει τι δεν του αρέσει. Αν λοιπόν δεν του αρέσει μια μυρωδιά, θα σας ενημερώσει!

Η όσφρηση του παιδιού σας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να γίνει περίπου 8 ετών.