Η νινίδα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στα βρέφη, που θα λέγαμε ότι μοιάζει με την γνωστή σε όλους μας πιτυρίδα και προκαλεί φαγούρα ή ενόχληση.

Συνήθως εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού. Μπορεί να εντοπίσετε την εμφάνιση κρούστας μόνο τοπικά, είτε να δείτε διάσπαρτα λέπια στο κεφαλάκι του μωρού. Λιγότερο συχνά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο σώμα – οπότε και αναφέρεται ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Οι περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν είναι: φρύδια, βλέφαρα, αυτιά, η πτυχή της μύτης, ο αυχένας, οι μασχάλες, το πίσω μέρος από τα γόνατα και η περιοχή της πάνας.

Επηρεάζει 1 στα 10 βρέφη ηλικίας μικρότερης των 4 εβδομάδων, ενώ παρατηρείται σε μωρά από 3 εβδομάδων μέχρι 12 μηνών.

Η πάθηση δεν είναι μεταδοτική, ούτε είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής και συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Πώς εκδηλώνεται η πάθηση

Η εμφάνιση της νινίδας μπορεί να διαφέρει από το ένα μωρό στο άλλο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Παχιές πλάκες ή κρούστες
  • Φολιδωτό ή ξεφλουδισμένο δέρμα
  • Λιπαρά μπαλώματα καλυμμένα με κίτρινα ή λευκά λέπια
  • Πιτυρίδα (νιφάδες δέρματος)
  • Κόκκινες, υγρές πτυχές του δέρματος
  • Τριχόπτωση
  • Ήπια έως μέτρια ερυθρότητα στο τριχωτό της κεφαλής
  • Κόκκινο, ενίοτε κνησμώδες δέρμα

Σε τι οφείλεται

Η ακριβής υποκείμενη αιτία της νινίδας είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν μπορεί να περιλαμβάνουν την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα την περίσσεια σμήγματος στους θύλακες των τριχών, μαζί με μια αντίδραση σε έναν τύπο μύκητα που ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα και ονομάζεται Malassezia.

Το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει μια κοινότητα οργανισμών που αναπτύσσονται στο δέρμα (καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής). Υπάρχει ένα ποικίλο μείγμα βακτηρίων, μυκήτων και άλλων οργανισμών που πρέπει να έχουν μια σωστή ισορροπία σε αριθμούς για να συνεργαστούν βέλτιστα και να αποτρέψουν τις λοιμώξεις. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να αναπτυχθούν δερματικές παθήσεις, όπως αυτές που προκαλούν κνησμό, απολέπιση και ερεθισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση θα υποχωρήσει από μόνη της – χωρίς καμία θεραπεία. Αλλά πολλοί γονείς επιλέγουν να εφαρμόσουν σπιτικές θεραπείες για να επιταχύνουν την απομάκρυνση των φολίδων από το κεφαλάκι του μωρού τους.

Για να την αντιμετωπίσετε ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Κάντε απαλό μασάζ στα μαλλιά του μωρού, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ή ένα πανί
  2. Λούστε τα μαλλιά του μωρού μία φορά την ημέρα με ήπιο βρεφικό σαμπουάν (κατά τη διάρκεια του χρόνου που υπάρχουν τα λέπια)
  3. Βουρτσίστε τα μαλλιά του με μια μαλακή (καθαρή) βούρτσα για να αφαιρέσετε τα λέπια πριν ξεπλύνετε το σαμπουάν
  4. Εάν τα λέπια δεν αφαιρούνται εύκολα, δοκιμάστε να τρίψετε μια πολύ μικρή ποσότητα παραφινέλαιου (προσοχή να μην πάει σε μάτια, στόμα και αυτιά) στα μαλλιά του. Αφήστε το να απορροφηθεί για λίγα λεπτά, στη συνέχεια συνεχίστε με το λούσιμο με ένα ήπιο βρεφικό σαμπουάν και το βούρτσισμα με μια μαλακή βούρτσα και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε.
  5. Λούστε τα μαλλιά με σαμπουάν δύο φορές την εβδομάδα (όταν φύγουν τα λέπια) για να ελέγξετε τη νινίδα.

Εάν η τακτική ρουτίνα λούσιμο/βούρτσισμα είναι αναποτελεσματική, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τη χρήση κάποιου τύπου μη συνταγογραφούμενου σαμπουάν για την πιτυρίδα ή φαρμακευτικού σαμπουάν και πιθανώς ενός αντιμυκητισιακού σαμπουάν, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξεφλουδίσματος και της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής.

Σημειώστε ότι τα συμπτώματα της νινίδας μπορεί να εξαφανιστούν για αρκετούς μήνες κάθε φορά και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν. Εάν η πάθηση επανεμφανιστεί, συχνά αρκεί να ακολουθήσετε το θεραπευτικό σχήμα στο σπίτι για να την ελέγξετε.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε έναν παιδίατρο εάν:

  • Τα συμπτώματα της σμηγματόρροιας εμφανίζονται στο σώμα σε περιοχές που δεν υπάρχουν τρίχες
  • Το θεραπευτικό σχήμα δεν ανακούφισε τα συμπτώματα
  • Η πάθηση επιδεινώνεται ή εξαπλώνεται σε μεγάλες περιοχές του σώματος
  • Το μωρό έχει φαγούρα ή απώλεια μαλλιών
  • Το δέρμα γίνεται κόκκινο, ζεστό και υγρό (μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση)