Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μακριά από το σπίτι και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου, του φροντιστηρίου και των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων. Και για να διατηρούν αμείωτη την ενέργεια και τη συγκέντρωσή τους είναι σημαντικό να τρέφονται σωστά. Ας δούμε λοιπόν πώς θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που τους παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στο πρωινό

Το πρωινό είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού ενός παιδιού, σωματική και πνευματική, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ιδέες για ένα θρεπτικό πρωινό

  • Ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα μαζί με φρέσκο χυμό
  • Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα σπιτικό κέικ και φρέσκο χυμό
  • Ένα γιαούρτι με δημητριακά, ένα φρούτο κομμένο και δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι

Στο σχολείο

Το παιδί πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο υγιεινά μικρογεύματα στο σχολείο. Φροντίζουμε να παίρνει φαγητό από το σπίτι (π.χ. σάντουιτς, φρούτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ, μία μπάρα δημητριακών) ώστε να αποφεύγει τα λιπαρά γεύματα τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.

Στο μεσημεριανό

Τα μεσημεριανά γεύματα πρέπει να είναι πλήρη, πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά) και λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Έτσι, εξασφαλίζεται η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους, η διατροφή τους σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • 4-7 αβγά την εβδομάδα
  • Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
  • Κόκκινο ή/και λευκό άπαχο κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι

Για απογευματινό

Είναι προτιμότερο το απόγευμα να έχει ένα υγιεινό κολατσιό όπως γαλακτοκομικά με μέλι, γλυκό του κουταλιού, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοσαλάτες με μέλι, από το να επιλέγει κρουασάν, σοκολάτες κ.ά.

Στο βραδινό

Δεν «φορτώνουμε» πάρα πολύ το βραδινό γεύμα του παιδιού, ειδικά όταν διαβάζει και το βράδυ, καθώς η υπερβολική ποσότητα φαγητού παίρνει αίμα από τον εγκέφαλο για το στομάχι και προκαλεί υπνηλία.

Ιδέες για ένα ελαφρύ βραδινό

  • Ένα τοστ ή μια αραβική πίτα με τυρί, κοτόπουλο/ γαλοπούλα/ αβγό, λαχανικά και ένα ποτήρι γάλα
  • Μια φρουτοσαλάτα με μέλι και γιαούρτι
  • 2 κομμάτια σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά
  • Μια σαλάτα με κοτόπουλο ή φέτα ή λίγο κρέας από το μεσημέρι με μία φέτα ψωμί

 

Δεν ξεχνάμε ότι…

Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά (τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση), στην επιλογή τροφίμων ολικής άλεσης και στον περιορισμό της ζάχαρης (είτε στα τρόφιμα είτε στα ροφήματα) στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.