Ως γονείς καλείστε καθημερινά να πάρετε αμέτρητες αποφάσεις για να μεγαλώσετε σωστά και πάνω από όλα για να κρατήσετε ασφαλές το παιδί σας. Άλλωστε, ειδικά όταν είναι ακόμη μωρό, κάθε σας επιλογή, από τη διατροφή μέχρι τον τρόπο που κοιμάται, μπορεί να είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσετε την καλή του υγεία. Ιδίως όταν γνωρίζετε για την (ευτυχώς σπάνια) περίπτωση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Μια από τις κύριες συμβουλές που δίνει ο παιδίατρος για την προστασία των μωρών από αυτή τη φρικτή πιθανότητα, είναι να κοιμάται σε μια άδεια κούνια, χωρίς σκεπάσματα. Μέχρι πότε ισχύει όμως αυτό;

Πότε μπορεί να κοιμηθεί με κουβερτάκι;

Αν το μικρό σας έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του και ο υπνόσακός του κοντεύει να του γίνει… εφαρμοστός, μπορείτε να δοκιμάσετε να το σκεπάσετε με μια κουβερτούλα. Ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου έχει πλέον σχεδόν εκμηδενιστεί. Απλώς φροντίστε το μέγεθος του σκεπάσματος να είναι ανάλογο με το μέγεθος του μωρού. Μια πολύ μεγάλη κουβέρτα θα μπορούσε να τυλιχτεί γύρω από τον λαιμό του και να γίνει επικίνδυνη.

Το ίδιο ισχύει και για τα λούτρινα παιχνίδια, τα οποία ίσως πλέον αρνείται να αποχωριστεί. Μπορείτε να το αφήσετε να κοιμάται με ένα από τα αρκουδάκια του, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράει στην αγκαλιά του και ότι δεν έχει κομμάτια που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού.

Πολλοί γονείς, πάντως, επιμένουν στην επιλογή του υπνόσακου ακόμη και μετά την ηλικία του ενός έτους.

Αιτία για αυτό δεν είναι μόνο η ασφάλεια του μωρού, αλλά και το γεγονός ότι τα νήπια έχουν την τάση να στριφογυρίζουν πολύ στον ύπνο τους – επομένως και να ξεσκεπάζονται. Ο υπνόσακος εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζονται πολλαπλές βόλτες πάνω από την κούνια του μωρού για να είστε σίγουροι ότι δεν κρυώνει.

*Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι αφορά στην ασφάλεια του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να αξιολογήσει την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές