Όταν πρόκειται για την επέκταση της οικογένειας με ένα δεύτερο μωρό, οι περισσότεροι γονείς μπορεί να νιώσουν ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία, μιας και με τον ερχομό του θα αλλάξουν πολλά στην καθημερινότητα της οικογένειας. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Δεύτερο παιδί και ελεύθερος χρόνος

Όταν γεννιέται το πρώτο μωρό, η ζωή περιστρέφεται γύρω από το πρόγραμμα του μικρού τις πρώτες εβδομάδες έως μήνες της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι όταν το μωρό πεινάει, το μωρό τρώει. Όταν το μωρό είναι βρώμικο, γίνεται αλλαγή πάνας. Όταν το μωρό είναι κουρασμένο, το μωρό παίρνει έναν υπνάκο και οι μητέρες μπορούν να έχουν έστω και μερικά λεπτά ελεύθερου χρόνου.

Όταν το δεύτερο παιδί έρχεται, ακόμα και αυτά εξαφανίζονται. Καθώς ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται, το μεγαλύτερο παιδί χρειάζεται φροντίδα ή ψυχαγωγία.

Αν και είναι δυνατό να βάλετε τα μωρά και τα νήπια στο ίδιο πρόγραμμα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και μέχρι τα νεογέννητα να φτάσουν την ηλικία των τριών μηνών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου αυτή η περίοδος είναι όταν τα πρότυπα ύπνου των μωρών μπορούν να προβλεφθούν καλύτερα.

Η στέρηση ύπνου.. συνεχίζεται

Ειδικά οι νέες μαμάδες είναι εξοικειωμένες με την κούραση και την στέρηση ύπνου ενώ όταν το δεύτερο μωράκι μπει στην ζωή σας, η στέρηση ύπνου πιθανότατα να είναι πιο έντονη. Αυτό διότι πολλές θα είναι οι δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνετε ταυτόχρονα ή την μία αμέσως από την άλλη.

Από το τάισμα του μωρού, στο να βάλετε το μεγαλύτερο παιδί να κοιμηθεί, από την αλλαγή πάνας μέχρι και την ψυχαγωγία του μεγαλύτερου.

Η προσοχή σας θα μοιράζεται

Τα πρωτότοκα μωρά τυγχάνουν προσωπικής προσοχής από τους γονείς τους από την πρώτη μέρα, επειδή δεν υπήρχε κανένας άλλος με τον οποίο πρέπει να την μοιραστούν. Στα δευτερότοκα μωρά δεν δίνεται η ίδια ευκαιρία και μαθαίνουν από την πρώτη μέρα ότι η προσοχή πρέπει να μοιράζεται.

Για τις μητέρες δύο παιδιών, ωστόσο, το να μάθουν το ίδιο δεν είναι τόσο εύκολο. Όταν η προσοχή πρέπει να μοιράζεται μεταξύ ενός μωρού και ενός μικρού παιδιού, αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που οι μαμάδες βιώνουν την τρομακτική ενοχή της μαμάς, σύμφωνα με τους ειδικούς.