Η επαρκής ξεκούραση είναι καθοριστικής σημασίας ειδικά για τα παιδιά, αφού η αυξητική ορμόνη, που θεωρείται υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη, εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται περισσότερο από όλους, ενώ και τα παιδιά χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου.

Μάλιστα, ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος μόνο για την ξεκούραση του σώματος. Επιτρέπει επίσης στο μυαλό να επεξεργαστεί, να ταξινομήσει, να συσχετίσει τις δραστηριότητες της ημέρας και να συνθέσει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη διάρκεια του ύπνου τα παιδιά συνειδητοποιούν την εικόνα του κόσμου που τα περιβάλλει και τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Και κάθε βράδυ ο κόσμος αυτός επαναπροσδιορίζεται βάσει των νέων πληροφοριών που συγκέντρωσε το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να προσέξετε στο υπνοδωμάτιο του παιδιού για να έχει έναν ποιοτικό ύπνο.

Τακτοποιήστε το παρέα

Όταν το περιβάλλον σας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσετε περισσότερο άγχος και στρες. Η ακαταστασία μπορεί κατ’ επέκταση να δυσκολέψει το παιδί να κοιμηθεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξαπλώνει σε έναν τακτοποιημένο χώρο. Ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο με φρεσκοπλυμένα σεντόνια δεν γίνεται να αφήσει το μικρό σας ασυγκίνητο. Φροντίστε λοιπόν κάθε απόγευμα να τακτοποιείτε με το παιδί το υπνοδωμάτιό του, ενώ αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας να το επιβραβεύετε κάθε φορά που φροντίζει τον χώρο του.

Όχι οθόνες στο υπνοδωμάτιο

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μυαλό ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Μάλιστα, είναι σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμη και μικρής έντασης. Ο εγκέφαλος τείνει να αγνοεί τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσουμε, ωστόσο επεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Βγάλτε, λοιπόν, την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο του παιδιού και προτιμήστε να του διαβάσετε ένα βιβλίο μέχρι να αποκοιμηθεί. Επίσης, βγάλτε το τάμπλετ ή το λάπτοπ από το υπνοδωμάτιό του, ώστε να μην κάνει χρήση τους προτού κοιμηθεί. Η έκθεση στο μπλε φως των οθονών πριν τον ύπνο, μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ξεκούρασης του παιδιού.

Εξασφαλίστε την ιδανική θερμοκρασία

Το δωμάτιο πρέπει να έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο του παιδιού. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο θεωρείται αυτή μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

Προσέξτε τα φώτα

Το τεχνητό φως μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία βοηθά το παιδί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Από την άλλη όμως, πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και δυσκολεύονται να κοιμηθούν σε έναν απολύτως σκοτεινό χώρο. Αν το μικρό σας θέλει φως για να κοιμηθεί, επιλέξτε ένα διακριτικό φωτάκι νυχτός και τοποθετήστε το μακριά από τα μάτια του παιδιού.

Επιλέξτε το σωστό στρώμα

Κάντε μια προσεκτική έρευνα αγοράς και επιλέξτε ένα στρώμα που υποστηρίζει σωστά το σώμα του παιδιού. Μια πιο οικονομική, προσωρινή λύση είναι να επιλέξετε ένα επίστρωμα, το οποίο τοποθετείται πάνω από το στρώμα.