Μεταξύ ορμονών, πρωινής ναυτίας και μιας λεκάνης που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, το σεξ ίσως να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας όταν είστε έγκυος. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία, την εγκυμοσύνη και τη σχέση σας.

Δείτε 6 λόγους για τους οποίους το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι απλά είναι υγιές, αλλά μπορεί ακόμη και να είναι καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν:

* Πιο εύκολος τοκετός και ανάρρωση

Ο οργασμός αυξάνει τις συσπάσεις στο πυελικό έδαφος, βοηθώντας τους μύες που θα χρειαστείτε για να γεννήσετε και για να αναρρώσετε, να δυναμώσουν.

*Λιγότερες διαρροές

Η εγκυμοσύνη προκαλεί συχνοουρία και ορισμένες φορές διαρροές όταν φτερνίζεστε ή γελάτε. Τα καλά νέα είναι ότι οι ίδιοι μύες που θα δυναμώνετε για τον τοκετό, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ροή των ούρων.

*Καλύτεροι οργασμοί

Οι νευρικές απολήξεις του σώματός σας είναι τώρα πιο ευαίσθητες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να πετύχετε οργασμό κι αυτός να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι πιο δυνατός. Επιπλέον, γυναίκες που δυσκολεύονταν να έχουν οργασμό πριν από την εγκυμοσύνη, μπορεί τώρα να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πια αυτό το πρόβλημα.

*Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση

Με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε ότι το σώμα σας δεν είναι πλέον δικό σας. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης του σώματός σας και των θετικών συναισθημάτων για τον εαυτό σας.

*Μείωση του στρες

Αν και η εγκυμοσύνη είναι συνήθως μια ευτυχισμένη περίοδος, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για κάποια θέματα όπως η δουλειά, τα οικονομικά και πώς θα αλλάξει η ζωή σας μετά τη γέννηση του μωρού. Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα σας όταν έχετε οργασμό, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε μέρος αυτού του στρες, καθώς και να κοιμηθείτε καλύτερα.

*Ενίσχυση δεσμού

Το συχνό σεξ στην εγκυμοσύνη θα βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού που έχετε με τον σύντροφό σας και θα δημιουργήσει μια υγιή συνήθεια για το μέλλον. Αξιοποιείστε αυτή την ευκαιρία, γιατί θα χρειαστείτε αυτή τη σύνδεση μόλις γεννηθεί το μωρό.

Πότε δεν πρέπει να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διείσδυση και η κίνηση της σεξουαλικής επαφής δεν θα βλάψουν το μωρό σας, εφόσον έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, ως γενική προφύλαξη ασφαλείας, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν την αποφυγή του σεξ τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες στο σπέρμα (προσταγλανδίνες) μπορούν να διεγείρουν τις συσπάσεις. Αλλά άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση σπέρματος/τοκετού είναι μόνο μια θεωρία κι ότι το σεξ δεν προκαλεί τοκετό. ΖΕΥΓΑΡΙ

Μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ ενώ είστε έγκυος. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μην κάνετε σεξ εάν έχετε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τύπους εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου:

  • Είστε σε κίνδυνο για αποβολή ή ιστορικό αποβολών στο παρελθόν
  • Διατρέχετε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό (συσπάσεις πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης)
  • Έχετε κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία
  • Ο αμνιακός σας σάκος διαρρέει υγρό ή έχει ρήξη μεμβρανών
  • Ο τράχηλός σας έχει ανοίξει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη
  • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλά στη μήτρα (πρόδρομος πλακούντας)
  • Έχετε δίδυμη, τρίδυμη ή πολλαπλή κύηση

Λάβετε υπόψη σας ότι εάν ο γιατρός σας λέει «όχι σεξ», αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε περιλαμβάνει οργασμό ή σεξουαλική διέγερση. Για να καταλάβετε το εννοεί, συζητήστε μαζί του.