Ο καθορισμός ορίων στα παιδιά έχει να κάνει με τον καθορισμό μιας κατευθυντήριας γραμμής για το πώς να συμπεριφέρονται, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος σχετικός οικογενειακός κανόνας. Και δεδομένου ότι δεν μπορείτε να ορίσετε έναν κανόνα για τα πάντα, τα όρια είναι απαραίτητα προκειμένου τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ενοχές να πουν «όχι» ή θέλουν να αποφύγουν την αγανάκτηση και το ξέσπασμα του παιδιού. Ωστόσο, τα όρια είναι σημαντικά για τα παιδιά. Τα διδάσκουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά και τους δίνουν την ευκαιρία να ακονίσουν μερικές από τις δεξιότητές τους. Τα όρια διδάσκουν στα παιδιά την αυτοπειθαρχία, τα κρατούν ασφαλή, τα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα άβολα συναισθήματα και τους δείχνουν ότι εσείς ως γονείς τους ενδιαφέρεστε για αυτά.

Ορίστε λοιπόν 7 απλοί τρόποι να μεγαλώσετε οριοθετημένα παιδιά.

1. Θέστε ξεκάθαρα, απλά όρια

Σκεφτείτε το ως εξής: Εάν δεν αφήνετε περιθώρια για μια διαφορετική ερμηνεία, γλιτώνετε ευκαιρίες για τσακωμούς με το παιδί στη συνέχεια. Ακούστε τη διαφορά μεταξύ του «Οκ, εντάξει, μπορείς να έχεις ένα μπισκότο…» (άφθονο περιθώριο ελπίδας ότι ένα δεύτερο μπορεί να είναι εντάξει) και του «Μπορείς να έχεις ένα μπισκότο, αλλά μη μου ζητήσεις δεύτερο. Αυτό είναι όλο.»

2. Μείνετε συνεπείς σε αυτά τα όρια

Ένα σημαίνει πραγματικά ένα. Έχει συμβεί σε όλους μας: Λέμε όχι σε περισσότερα από ένα μπισκότα και μετά αρχίζουμε να κάνουμε δεύτερες σκέψεις. Το κόλπο εδώ είναι να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα. Ίσως ένα δεύτερο μπισκότο να ήταν εντάξει αυτή τη φορά, αλλά θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να θεωρούν ότι μπορούν να σας πείσουν κάθε φορά; Αυτό θα συμβεί αν αλλάξετε την αρχική γνώμη σας.

3. Μην ενδίδετε ποτέ στην γκρίνια

Αυτό είναι απλό – μόλις το κάνετε, έχετε διδάξει στο παιδί σας ότι η γκρίνια λειτουργεί, σωστά;

4. Κάντε το παιδί σας να σας πείσει

Εάν θέλει κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι, ζητήστε του να το υποστηρίξει. Θέλει να παρακολουθήσει μια τηλεοπτική εκπομπή; Αν σας εξηγήσει ότι έχει τακτοποιήσει όλα τα παιχνίδια του ή ότι έχει ολοκληρώσει τα μαθήματά του, μπορείτε να νιώσετε άνετα να πείτε «ναι».

5. Απαιτήστε οι δουλειές να γίνονται πριν από τη διασκέδαση

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Ακόμη και το μικρό παιδί σας μπορεί να κάνει απλές δουλειές στο σπίτι, όπως να αφήνει το πιάτο του στο νεροχύτη.

6. Μη φοβάστε ότι θα το απογοητεύσετε

Μισούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας λυπημένα, αλλά στη ζωή δεν μπορούμε να παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε και ως γονείς οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε γι’ αυτή τη σκληρή αλήθεια.

7. Αφήστε το να δουλέψει για αυτό που θέλει

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά «κακομαθαίνουν» όταν παίρνουν κάθε φορά αυτό που θέλουν με μεγάλη ευκολία και κάπως έτσι καταλήγουν να θεωρούν τα πάντα δεδομένα. Εάν το παιδί σας θέλει ένα νέο παιχνίδι, δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης της καλής συμπεριφοράς και αφήστε το να το κερδίσει λίγο-λίγο.