Εάν δείτε το μικρό παιδί σας να τραβάει τα μαλλιά του, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια του, σε πρώτη φάση παρατηρήστε το για μερικές ημέρες ώστε να εντοπίσετε πότε και πού εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά (συνήθως είναι σε στιγμές που τα παιδιά κάθονται– στο κρεβάτι, ενώ διαβάζουν, στο αυτοκίνητο). Μερικές φορές η συμπεριφορά αυτή διορθώνεται από μόνη της και τα παιδιά την αφήνουν πίσω τους μετά από λίγο.

Ωστόσο, αν είναι δύσκολο για εσάς το να μην κάνετε τίποτα – και για τους περισσότερους γονείς είναι δύσκολο κάτι τέτοιο –, αν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται για περισσότερες από μερικές εβδομάδες ή αν το παιδί σας έχει πλέον ένα φαλακρό σημείο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος θα είναι σε θέση να εξετάσει συνολικά την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού και ενδεχομένως να σας προτείνει κάποιον παιδοψυχολόγο.

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή της οποίας το σύμπτωμα είναι το τράβηγμα των μαλλιών. Στα μικρά παιδιά, το τράβηγμα μαλλιών συχνά έρχεται και παρέρχεται. Σε ορισμένα παιδιά, εξαφανίζεται εντελώς και σε άλλα επανέρχεται με την πάροδο του χρόνου, συνήθως όταν υπάρχει αύξηση της καθιστικής δραστηριότητας, όπως στο σχολείο. Το άγχος, η απογοήτευση ή τα προβλήματα με συνομηλίκους μπορούν όλα να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Για κάποια παιδιά, γίνεται ένας δια βίου αγώνας.

Το αν το τράβηγμα των μαλλιών του παιδιού σας είναι μια προσωρινή φάση ή ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα είναι αδύνατο να το καταλάβετε από την αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλή ιδέα να μάθετε στο παιδί μερικούς τρόπους για να κατευθύνει τη συμπεριφορά του μακριά από το τράβηγμα μαλλιών/ τριχών και να διαχειριστεί διαφορετικά τα συναισθήματά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα μικρά παιδιά, επομένως όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο.

Ένας ειδικός πιθανότατα θα συστήσει κάποιο είδος γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, πιθανώς έναν συνδυασμό παρεμπόδισης της ικανότητας του παιδιού σας να τραβήξει τα μαλλιά του (συχνά φορώντας γάντια ή κάλτσες στα χέρια του) και δίνοντάς του κάτι άλλο για να πάρει το αισθητηριακό αποτέλεσμα που λαχταρά. Αυτό μπορεί να είναι ένα λούτρινο ζωάκι με ωραία υφή, ένα κομμάτι σατέν, μια βούρτσα μαλλιών ή μια οδοντόβουρτσα.

Να θυμάστε ότι…

Η αρνητική προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως το να τραβάτε τα δάχτυλά του όταν το βλέπετε να τραβάει τα μαλλιά του, να του φωνάζετε ή να θυμώνετε μαζί του δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, εντοπίζοντας τη ρίζα της συμπεριφοράς αυτής και δίνοντας στο παιδί εναλλακτικές, θα μπορέσετε να το βοηθήσετε να αφήσει πίσω του αυτή τη συνήθεια.