Τα αυτιά του μωρού είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά. Ωστόσο, το κερί στο αυτί δεν πρέπει να αφαιρείται.

Παρά την αισθητική δυσφορία που προκαλεί ορισμένες φορές, το κερί του αυτιού δεν είναι επικίνδυνο. Αντίθετα, εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, καθώς:

  • προστατεύει το τύμπανο και τον ακουστικό πόρο, διατηρώντας τα στεγνά κι αποτρέποντας τα μικρόβια να προκαλέσουν μόλυνση
  • παγιδεύει βρωμιά, σκόνη και άλλα σωματίδια ώστε να μην εισέλθουν στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσουν ερεθισμό ή τραυματισμό

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του μωρού

Ένας βασικός κανόνας ασφαλείας που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι οι μπατονέτες δεν είναι ασφαλείς για χρήση σε βρέφη ή μικρά παιδιά.

Μπορείτε, παρόλα αυτά, να καθαρίζετε το εξωτερικό αυτί και το δέρμα γύρω από αυτό – ιδανικά ενώ κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια πετσέτα ή βαμβάκι και λίγο ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Για να καθαρίσετε τα αυτιά του μωρού, ακολουθείστε αυτά τα βήματα:

  • Βρέξτε το πανί ή το βαμβάκι με ζεστό νερό
  • Στραγγίξτε καλά το πανί – εάν το χρησιμοποιείτε
  • Σκουπίστε απαλά πίσω από τα αυτιά του μωρού και γύρω από το εξωτερικό κάθε αυτιού
  • Ποτέ μην βάζετε το πανί ή το βαμβάκι μέσα στο αυτί του μωρού σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ακουστικό πόρο

Γιατί κάποια βρέφη έχουν υπερσυσσώρευση κεριού στα αυτιά;

Η συσσώρευση κεριού στα βρέφη είναι σπάνια. Συνήθως, ο ακουστικός πόρος παράγει τη σωστή ποσότητα κεριού αυτιού που χρειάζεται. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να επηρεάσει την ακοή ή να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία. Το μωρό σας μπορεί να τραβήξει το αυτί του για να δείξει τη δυσφορία.

Η υπερσυσσώρευση κεριού στο αυτί, μπορεί να οφείλεται σε:

  • χρήση μπατονέτας
  • ξύσιμο αυτιού με τα δάχτυλα
  • χρήση ωτοασπίδων

Και στις τρεις περιπτώσεις το κερί αντί να αφαιρεθεί ωθείται προς τα πίσω.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ότι ένας φραγμένος ακουστικός πόρος δυσκολεύει το μωρό σας να σας ακούσει ή εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κιτρινοπράσινη έκκριση από το αυτί του παιδιού σας, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το συσσωρευμένο κερί στο σπίτι.

Επισκεφτείτε έναν παιδίατρο. Εκείνος είναι κατάλληλος να κρίνει αν το κερί προκαλεί ενόχληση και χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Ένας παιδίατρος μπορεί συνήθως να αφαιρέσει το κερί κατά τη διάρκεια ενός κανονικού ραντεβού στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το κερί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί με γενική αναισθησία στο χειρουργείο.

Εάν ο παιδίατρός σας παρατηρήσει σημάδια μόλυνσης του αυτιού, μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για τα αυτιά του μωρού σας.