Ο τρόπος που θα περνάτε το χρόνο σας με το νεογέννητο μπορεί να ποικίλει από μέρα σε μέρα, καθώς άλλες φορές μπορεί και οι δύο να έχετε ενέργεια στο.. φουλ ενώ άλλες το μωράκι σας να κοιμάται κι εσείς να χρειάζεστε ξεκούραση. Το να έχετε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες στις οποίες θα βασίζεστε ότι θα κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα από νωρίς, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και συνέπειας.

Μιλήστε με το νεογέννητο

Τα νεογέννητα πέρασαν εννέα μήνες ακούγοντας τις φωνές της μητέρας τους ενώ μεγαλώνουν στην κοιλίτσα σας. Ως εκ τούτου, ο ήχος της φωνής σας είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικός. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνομιλία με τα μικρά διεγείρει την ανάπτυξη, η συζήτηση με ένα νεογέννητο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε στιγμές όλη την ημέρα.

Επίσης ο τρόπος που θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του παιδιού εξαρτάται από το πόση αλληλεπίδραση έχουν τα νεογέννητα και αργότερα τα μωρά με τους γονείς τους.

Και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσετε στη δημιουργία ισχυρών εγκεφαλικών συνδέσεων που οδηγούν σε ομιλία, λεξιλόγιο και γλωσσικές δεξιότητες γενικότερα, είναι να μιλάτε με τα μωρά σας.

Διαβάστε μαζί του

Όπως και η ομιλία, η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα νεογέννητα με τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Αλλά σε αντίθεση με τη συνομιλία και μόνο, η ανάγνωση εισάγει τα νεογέννητα σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα, υφές, κλίσεις στη φωνή και πολλά άλλα, τα οποία βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη.

Ενώ τα νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν τι τους διαβάζουν, τους αρέσει να κάθονται και να ακούν τους ήχους που κάνουν οι μητέρες τους.

Τα μωρά θα μάθουν με τον καιρό τι σημαίνουν οι διαφορετικές στροφές στον τόνο της φωνής για τα συναισθήματα, θα απολαμβάνουν την εξερεύνηση βιβλίων που περιέχουν διαφορετικές υφές και όταν τα ίδια βιβλία διαβάζονται με συνέπεια, τα μωρά θα δείχνουν ενθουσιασμό για τα αγαπημένα τους βιβλία.

Κάντε μια βόλτα

Ο καθαρός αέρας και η φύση είναι καλό όχι μόνο για τις νέες μητέρες αλλά και για τα νεογέννητα. Ως εκ τούτου, οι νέες μητέρες θα πρέπει να σχεδιάζουν να αφιερώνουν χρόνο καθημερινά για να βγουν έξω και να κάνουν μια βόλτα με τα μικρά τους.

Από τους ήχους του κελαηδίσματος των πουλιών, την αίσθηση του φρέσκου αέρα, τον ήλιο που ζεσταίνει το δέρμα υπάρχουν τόσες πολλές νέες εμπειρίες για τα μωρά που μπορούν να έχουν σε εξωτερικούς χώρους.

Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι θα ήταν αισθητηριακή υπερφόρτωση για τα νεογέννητα που βρίσκονται έξω, σύμφωνα με τους ειδικούς «η αισθητηριακή διέγερση είναι λιγότερο γρήγορη» όταν τα νεογέννητα βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το να είναι σε εξωτερικούς χώρους μειώνει τα επίπεδα άγχους.