Αν έχετε ένα νήπιο με δυσκοιλιότητα, η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει μίζερη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε είναι να πείσετε ένα δυσκοίλιο παιδί να κάνει, να φάει και να πιει τα πράγματα που χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας! Οι κρίσεις δυσκοιλιότητας στα παιδιά είναι φυσιολογικές και πιθανότατα θα υποχωρήσουν.

Στο μεταξύ, δείτε 3 «φυσικές» λύσεις για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα:

#1 Αλλάξτε τη διατροφή του

Αυξήστε την περιεκτικότητα φυτικών ινών στη διατροφή του παιδιού, προσθέτοντας στο καθημερινό του διαιτολόγιο περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και φασόλια. Αφαιρέστε, παράλληλα, από το διαιτολόγιο του (προσωρινά) τα γαλακτοκομικά, τις αμυλώδεις τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς όλα αυτά προκαλούν σκληρά κόπρανα και επώδυνη αφόδευση.

#2 Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Τα δυσκοίλια παιδιά θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα υγρών που λαμβάνουν, ιδανικά πίνοντας περισσότερο νερό, αλλά και με την πρόσληψη περισσότερων φυσικών χυμών. Δώστε στο παιδί σας πολλά υγρά κάθε μέρα για να ενθαρρύνετε τις υγιείς συνήθειες του εντέρου.

#3 Ενθαρρύνετε την κίνηση

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά να ενισχυθεί η κινητικότητα του παχέος εντέρου. Αυτές οι δύο διασκεδαστικές ασκήσεις θα βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει και παράλληλα να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας:

Το βατραχάκι

Αυτή η άσκηση μιμείται τη στάση οκλαδόν που είναι τόσο χρήσιμη για τη χρήση της τουαλέτας, τεντώνοντας τους πυελικούς μύες ώστε να προετοιμαστούν για τις κενώσεις και την ούρηση. Ζητήστε από το παιδί σας να καθίσει οκλαδόν στο έδαφος με τα πόδια και τα γόνατά του ανοιχτά και τις φτέρνες και τα χέρια στο έδαφος. Βάλτε το παιδί σας να κοιτάξει ψηλά, σαν να είναι βάτραχος που ψάχνει μύγες. Τώρα, βάλτε το να πάρει βαθιές ανάσες και να είναι υπομονετικό καθώς περιμένει να έρθουν οι μύγες. Ζητείστε του να μείνει σε αυτή τη θέση για 10 έως 15 δευτερόλεπτα, κι επαναλάβετε άλλες 4 φορές.

Αόρατη καρέκλα

Αυτή η άσκηση ενισχύει τους μύες της πλάτης και βοηθά στην εκπαίδευση του παιδιού να διατηρεί τη σπονδυλική του στήλη ευθεία, καθώς γέρνει προς τα εμπρός στην τουαλέτα. Αυτή η άσκηση τεντώνει επίσης τους μύες του γιογιό, οι οποίοι σφίγγονται για να κρατήσουν τα ούρα και τα κακά, όση ώρα τα παιδιά παίζουν ξαπλωμένα. Πείτε στο παιδί σας να προσποιηθεί ότι θα καθίσει σε μια χαμηλή καρέκλα, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, το βάρος στις φτέρνες και τα χέρια του να φτάνουν πάνω από το κεφάλι. Σκεφτείτε πόζα καρέκλας από τη γιόγκα! Ο στόχος είναι να κάνετε το παιδί σας να κάνει 10 με 15 επαναλήψεις, κρατώντας τη στάση αυτή για 5 δευτερόλεπτα κάθε φορά, 2 φορές την ημέρα.

Καθιερώστε μια ρουτίνα τουαλέτας

Μερικά παιδιά έχουν δυσκοιλιότητα γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη ή αναβάλλουν τη φυσική ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα, είτε γιατί ξεχνιούνται στο παιχνίδι είτε γιατί δεν νιώθουν άνετα σε ξένες τουαλέτες. Όταν η ώρα της αφόδευσης αναβάλλεται, τα κόπρανα στο έντερο γίνονται πιο σκληρά, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Αντί να αγχώνετε το παιδί με το θέμα της τουαλέτας, συνεργαστείτε μαζί του καθιερώνοντας μια ρουτίνα τουαλέτας μετά το φαγητό. Βάλτε το παιδί σας να καθίσει για περίπου 10 λεπτά τη φορά, φροντίζοντας να του υπεθυμίζετε να πηγαίνει για κακά όποτε νιώθει την ανάγκη.