Όταν λέτε «γεια» ή «αντίο» και το μωρό σας κουνάει το χεράκι του ως απάντηση, είναι πρώτα και κύρια κάτι χαριτωμένο. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως η αρχή της γλωσσικής ανάπτυξης. Εξάλλου, το κούνημα του χεριού είναι μια μη λεκτική ικανότητα επικοινωνίας που εκφράζει ένα νόημα (Κοίταξέ με! Εγώ σε βλέπω! Έρχεσαι προς εμένα! Τα λέμε αργότερα!). Πρόκειται δηλαδή για ένα αναπτυξιακό ορόσημο και, όπως όλα τα ορόσημα, γεμίζει προσδοκίες και ανησυχίες τους γονείς. Ωστόσο, ακόμη κι αν το μωρό σας δεν έχει χαιρέτησει μέχρι τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του, όπως κάνουν τα περισσότερα μωρά, αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας.

Κατά γενικό κανόνα, μπορείτε να περιμένετε από το μωρό σας να κουνάει σκόπιμα το χεράκι του για να πει «γεια» ή «αντίο» περίπου στην ηλικία των εννέα μηνών. Ωστόσο, η ηλικία αυτή δεν είναι απόλυτη και δεν είναι ασυνήθιστο ένα μωρό να χαιρετάει στους έξι μήνες ή στους 12 μήνες.

Όταν το μωρό σας κουνήσει το χεράκι του και χαιρετήσει για πρώτη φορά, σημαίνει ότι έχει σημειώσει πρόοδο στις κινητικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Το μικρό σας πλέον έχει την επιδεξιότητα για να εκτελέσει την κίνηση αυτή, η οποία μπορεί να ξεκινά απλώς ως μίμηση της δικής σας κίνησης, αλλά σύντομα μεταμορφώνεται σε ουσιαστική επικοινωνία.

Το κούνημα των χεριών είναι διαφορετικό από άλλα αναπτυξιακά ορόσημα που θα φτάσει το μωρό σας στο χρονικό διάστημα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, όπως να κάθεται, να στέκεται ή να περπατά. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ενσωματωμένες. Θα έπρεπε να συμβαίνουν αυτόματα χωρίς μεγάλη συνεισφορά από το περιβάλλον του μωρού. Αντίθετα, ο χαιρετισμός είναι μια συμπεριφορά μίμησης. Το μωρό σας θα μάθει να χαιρετάει μόνο αν σας δει να το κάνετε εσείς πρώτα, συνδυάζοντάς το με τη φράση «γεια» ή «αντίο».

Το πόσο γρήγορα το μωρό σας θα χαιρετήσει εξαρτάται από το πόσο κάνετε εσείς αυτήν την κίνηση και από το πόσο σας βλέπει να κάνετε τη συγκεκριμένη χειρονομία.

Αν αργεί να χαιρετήσει…

Εάν το μωρό σας δεν έχει χαιρετήσει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, μιλήστε στον παιδίατρό σας σχετικά – αλλά μόνο εάν είναι πίσω και σε άλλα ορόσημα επικοινωνίας τυπικά για παιδιά 12 μηνών. Αυτά περιλαμβάνουν το να δείχνει, να αναζητά αντικείμενα που έχετε κρύψει και να λέει μεμονωμένες λέξεις όπως «μαμά» και «μπαμπά». Το να μην χαιρετάει δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό ενός προβλήματος.