Ενώ η ανάπαυση στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μην ακούγεται κάτι δύσκολο, οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες βρίσκουν αυτό το διάστημα εξαιρετικά απαιτητικό ή και δυσάρεστο. Πέρα από τον προφανή παράγοντα πλήξης, πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι η αδράνεια της παρατεταμένης ανάπαυσης στο κρεβάτι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους ή και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Η διατροφή όσο βρίσκεστε στο κρεβάτι

Κατανοήστε τις θερμιδικές σας ανάγκες

Ο καθορισμός των ημερήσιων απαιτήσεων σε θερμίδες είναι ήδη μια πρόκληση όταν είστε έγκυος και η ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να κάνει αυτόν τον υπολογισμό ακόμη πιο δύσκολο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση και τις διατροφικές αλλαγές καθώς και το γεγονός ότι η κίνηση είναι πλέον περιορισμένη.

Αλλά για τις περισσότερες γυναίκες, χρειάζεται μόνο μια μικρή μείωση των θερμίδων, καθώς θυμηθείτε ακόμα μέσα σας μεγαλώνει το μωράκι σας.

Γρήγορες συνταγές

Ανάλογα με τις εντολές του γιατρού σας, ενδεχομένως να μπορείτε να σταθείτε όρθια για λίγο μέσα στην ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι πρέπει να το ξοδέψετε προετοιμάζοντας ένα περίτεχνο δείπνο. Αντ’αυτού δοκιμάστε εύκολες και μικρές συνταγές, με διαφορετικά υλικά που θα σας χορτάσουν και θα σας γεμίσουν θρεπτικά συστατικά.

Αναζητήστε συνταγές με υγιεινή βάση, όπως φασόλια, άπαχα κρέατα, τόφου ή δημητριακά ολικής αλέσεως. Και να θυμάστε, ένα γεύμα δεν χρειάζεται να φαίνεται υπέροχο για να είναι νόστιμο και καλό για εσάς.

Ψυχικό self-care

Ζητήστε (υγιεινή) βοήθεια

Όταν η οικογένεια και οι φίλοι προσφέρουν βοήθεια, το πιθανότερο είναι ότι θέλουν πραγματικά να κάνουν ό,τι θα σας βοηθήσει περισσότερο. Επομένως, μην φοβάστε να γίνετε συγκεκριμένες με τα αιτήματά σας. Όταν ένα μέλος της οικογένειας προσφέρεται να φέρει ένα γεύμα, ενημερώστε το ότι θα εκτιμούσατε κάτι υγιεινό.

Εάν ένας φίλος προσφέρεται να κάνει τα ψώνια, δώστε του μια λίστα με προϊόντα που σας ωφελούν, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Η προετοιμασία και η κατανάλωση φαγητού γεμίζει τον κενό χρόνο, επομένως μπορεί να είναι πολύ εύκολο να φάτε απλά για να έχετε κάτι να κάνετε. Η επίγνωση των πραγματικών σωματικών ενδείξεων της πείνας είναι το κλειδί για να αποτρέψετε την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού κατά την ανάπαυση στο κρεβάτι.

Πριν πιάσετε ένα σνακ, αφιερώστε μια προσεκτική στιγμή για να ελέγξετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας για να αξιολογήσετε το επίπεδο πληρότητάς σας.

Σωματικό self-care

Κάντε μερικές (εγκεκριμένες από τον γιατρό) ελαφριές διατάσεις

Η ξεκούραση στο κρεβάτι προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η ήπια δραστηριότητα είναι συχνά επιτρεπτή (και ακόμη και ευεργετική) κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στο κρεβάτι.

Ενώ θα χρειαστεί να πάρετε το «πράσινο» φως από τον γιατρό σας πριν εκτελέσετε ακόμη και τις πιο ελαφριές δραστηριότητες, υπάρχουν πιθανώς κάποιες διατάσεις που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια μυών.

Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την υπερένταση των κοιλιακών μυών σας, οι διατάσεις και οι ασκήσεις που εστιάζουν σε άλλες μυϊκές ομάδες είναι συχνά οι καλύτερες.