Το μικρό παιδί σας – πεισματάρικο ή μη– έχει τις δικές του σκέψεις και επιθυμίες. Και μερικές φορές, δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό για το παιδί σας να έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του και να έχει κάποιο έλεγχο στην καθημερινότητά του.

Σε αυτό το στάδιο, το να δώσετε στο νήπιό σας επιλογές είναι μια απλή διαδικασία («Θέλεις τυρί ή γιαούρτι με το μεσημεριανό σου;»), αλλά ακόμη και οι απλούστερες επιλογές έχουν πολλαπλά οφέλη και για τους δύο σας.

Γιατί είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί επιλογές

Του παραχωρείτε κάποιο έλεγχο

Ως γονείς είστε οι ηγέτες και καθοδηγητές στη σχέση σας με το παιδί σας. Ωστόσο, είναι συχνά πιο παραγωγικό να συνεργάζεστε με το παιδί αντί να επιβάλλεστε σε αυτό. Όταν προσφέρετε επιλογές κατάλληλες για το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, μπορείτε να αποφύγετε τη μάχη για την εξουσία και να ενθαρρύνετε τα πρώτα του βήματα προς την ανεξαρτησία.

Λιγότερες εντάσεις

Η προσφορά επιλογών μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερη γαλήνη στο σπιτικό σας. Έχει συμβεί σε όλους μας : Οργανώσαμε μια καλλιτεχνική δραστηριότητα για το μικρό μας μόνο και μόνο για να ξεσπάσει επειδή ήθελε να του διαβάσουμε ένα παραμύθι. Αντί λοιπόν να φτάνετε σε ένα τέτοιο σημείο, μπορείτε απλώς να ρωτάτε το μικρό σας ποια επιλογή προτιμάει: Να ζωγραφίσει ή να του διαβάσετε μια ιστορία. Καθώς του δίνετε περισσότερες επιλογές σε καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερες μάχες ανάμεσα σε εσάς και εκείνο.

Το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

Η λήψη αποφάσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τόνωση της αυτοπεποίθησης του μικρού σας, η οποία είναι κρίσιμη για την ηλικία του. Όταν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι οι απόψεις του έχουν σημασία για εσάς, η αυτοεκτίμησή του μπορεί να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό. Με την πάροδο του χρόνου, η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας το οδηγεί στην επιθυμία να δοκιμάσει νέα πράγματα, στην ικανότητα διαχείρισης της πίεσης από τους συνομηλίκους και στη διατήρηση της ψυχραιμίας σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος.