Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση στο παιδικό υπνοδωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες για διασκεδαστικές χρωματικές επιλογές και δημιουργικές ιδέες, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στη διαδικασία. Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν χώρο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν καλά σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, αξίζει να λάβετε υπόψη μερικά βασικά στοιχεία.

Οι κανόνες για το παιδικό υπνοδωμάτιο, περιλαμβάνουν:

Δημιουργήστε ζώνες για ύπνο, παιχνίδι και εργασία

Πώς καθιερώνετε καλές συνήθειες ύπνου; Μαθαίνοντας στο παιδί ότι το κρεβάτι είναι για χαλάρωση και ύπνο χωρίζοντας το υπνοδωμάτιο ανάλογα με τη λειτουργία. Παρέχετε έναν κατάλληλο χώρο για το γραφείο, ώστε το παιδί σας να μην μπαίνει στον πειρασμό να κάνει τη σχολική του εργασία στο κρεβάτι.

Φτιάξτε επίσης μια ξεχωριστή γωνιά για παιχνίδι, έτσι ώστε να μην γεμίζει τον ήρεμο χώρο ύπνου του.

Παρέχετε τον σωστό φωτισμό

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει καλή όραση παρέχοντας κατάλληλο φωτισμό. Αυτό σημαίνει μια καλή ποσότητα φυσικού φωτός, ένα ζεστό λευκό φως για γενικό φωτισμό του δωματίου μετά τη δύση του ηλίου και ένα φως εργασίας για τις σχολικές εργασίες.

Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να χρειαστούν ένα νυχτερινό φως ενώ μερικά μπορεί να νιώθουν αρκετά άνετα γνωρίζοντας ότι ο διακόπτης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κρεβάτι.

Ευκαιρία για… χρωματοθεραπεία

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα για να βελτιώσετε τον ύπνο, τη συγκέντρωση ή την ψυχολογική άνεση του παιδιού. Τα παιδιά με πολλή ενέργεια, για παράδειγμα, μπορεί να επωφεληθούν από ένα χαλαρωτικό χρώμα στο περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες αποχρώσεις προάγουν ορισμένα συναισθήματα, επομένως χρησιμοποιήστε τα ανάλογα:

  • Κόκκινο: πάθος, ευερεθιστότητα.
  • Πορτοκαλί: ευχαρίστηση, αισιοδοξία.
  • Κίτρινο: δημιουργικότητα, διασκέδαση.
  • Πράσινο: ισορροπία, αρμονία.
  • Μπλε: γαλήνη, ηρεμία.
  • Βιολετί: φαντασία.