Τα παιδιά συνήθως κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ 8 και 18 μηνών. Έτσι, από τη στιγμή που το παιδί θα φτάσει σε αυτήν την ηλικία, θα χρειαστεί ένα ζευγάρι παπούτσια και ο τύπος που θα επιλέξετε έχει μεγάλη σημασία. Με τόσα πολλά στυλ μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε υποδήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού σας.

Πότε θα χρειαστεί παπούτσια το παιδί;

Εάν το παιδί σας δεν περπατάει ακόμα, τότε όλα τα υποδήματα που θα φορά δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να χρησιμοποιηθούν. Ακόμα κι αν το παιδί σας κάνει μερικά βήματα εδώ κι εκεί, είναι καλύτερο να το κρατάτε ξυπόλητο καθώς μαθαίνει να βαδίζει καθώς τα παπούτσια κάνουν πιο δύσκολη την ισορροπία του στο έδαφος.

Μόλις το παιδί σας περπατήσει μόνο του, μεταφέρετέ το σε ένα κατάστημα παιδικών παπουτσιών όπου το προσωπικό μπορεί να μετρήσει το μήκος και το πλάτος των ποδιών του για να καθορίσει ποιο παπούτσι του ταιριάζει καλύτερα.

Πώς θα βρείτε το κατάλληλο ζευγάρι

Μπορεί να πιστεύετε ότι η εφαρμογή του πρώτου ζευγαριού παπουτσιών του παιδιού σας δεν έχει σημασία, καθώς τα πόδια του θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και έτσι θα τα αφήσει και σύντομα. Αλλά επειδή τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται, η σωστή εφαρμογή είναι απαραίτητη για τη γενική τους υγεία.

Επειδή η οστική τους πυκνότητα στα πόδια ακόμα αναπτύσσεται, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν αρκετό χώρο στα παπούτσια τους για να επιτρέπουν τη φυσική κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να κουνάνε τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Η σωστή εφαρμογή είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη του κινδύνου πτώσης, ο οποίος αυξάνεται καθώς το παιδί σας γίνεται πιο δραστήριο και αρχίζει να τρέχει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας εύκολος τρόπος για να δείτε την εφαρμογή είναι να βάλετε το νήπιο να γλιστρήσει το πόδι του στο παπούτσι και να το φορέσει. Πιέζοντας το δάχτυλό σας στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού, μπορείτε να υπολογίσετε αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στην άκρη του παπουτσιού και τα δάχτυλα των ποδιών.

Θα πρέπει να υπάρχει περίπου μισή ίντσα. Εάν το παιδί σας λέει ότι νιώθει άβολα (ειδικά αν είναι πολύ σφιχτό), μην υποθέσετε ότι αυτό θα λυθεί από μόνο του με τον καιρό. Τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα από την αρχή, ειδικά για τα παιδιά.