Μια κοινή παρανόηση σχετικά με την υπογονιμότητα είναι ότι – κατά κάποιο τρόπο – είναι ένα θέμα που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές για γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας, αντιμετωπίζουν τις ορμονικές αλλαγές, τους κινδύνους της αυτοκατηγορίας και τον «φόρο» της επαναλαμβανόμενης απώλειας.

Υπάρχουν, επίσης, συμβουλές που επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες μπορούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες συντρόφους τους που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας –βοηθώντας στη χορήγηση των φαρμάκων, παρακολουθώντας μαζί συμβουλευτική, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη.

Αλλά τι συμβουλές υπάρχουν για τις γυναίκες που θέλουν να υποστηρίξουν τους άνδρες συντρόφους τους που έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα;

Κάθε σχέση είναι διαφορετική, οπότε χρησιμοποιήστε όποια από τις παρακάτω συμβουλές λειτουργεί για εσάς:

#1 Βοηθήστε τον να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την ανδρική υπογονιμότητα και ο σύντροφός σας μπορεί να κατηγορεί τον εαυτό του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Πριν ξεκινήσετε την έρευνά σας στο διαδίκτυο, σημειώστε τα εξής:

Άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, περίπου το 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι οφείλεται στις γυναίκες, το άλλο 1/3 οφείλεται στους άνδρες και στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι άγνωστης αιτιολογίας. Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν άνδρα να έχει πρόβλημα γονιμότητας.

Δεν χρειάζεται να είναι «ακροβάτης» για να σας αφήσει έγκυο

Το σπέρμα είναι χημικά προγραμματισμένο να ταξιδεύει προς τις σάλπιγγες και μπορεί να βρεθεί στον αυχενικό σωλήνα λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκσπερμάτιση, ανεξάρτητα από τη στάση που έχετε επιλέξει στο σεξ.

Τα στενά παντελόνια δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση

Παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις, τα στενά εσώρουχα και τα skinny jeans δεν προκαλούν στειρότητα, καθώς σπάνια μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία του όσχεου αρκετά ώστε να επηρεάσουν το σπέρμα.

Οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι η απάντηση

Διαβεβαιώστε τον ότι το πρόβλημα της υπογονιμότητας πιθανότητα δεν προκλήθηκε επειδή τρώει πολλά πατατάκια ή πολύ κρέας.

Αν και ορισμένα τρόφιμα έχουν πρόσθετα που δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες, θα πρέπει να τρώτε ατελείωτες ποσότητες τζίντζερ και σκουμπρί για να ενισχύσετε την τεστοστερόνη αρκετά ώστε να διορθώσετε ένα πρόβλημα γονιμότητας και ακόμη περισσότερα λαχανάκια Βρυξελλών, σόγια ή λιναρόσπορους κάθε μέρα για να λάβετε αρκετά φυτοοιστρογόνα ώστε να επηρεάσετε την ανδρική γονιμότητα.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεται για το καθημερινό στρες

Το εργασιακό ή οικονομικό άγχος δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. Ακόμα κι αν η παραγωγή σπέρματος, η λίμπιντο ή οι στύσεις του επηρεάζονται από σωματικό στρες (όπως ένας μαραθώνιος) ή συναισθηματικό στρες (όπως υπερεργασία ή οικογενειακά ζητήματα), αυτές οι διαταραχές διορθώνονται από μόνες τους και χρονικά περιορίζονται. Με άλλα λόγια, ακόμη κι ένα αγχωμένο ζευγάρι μπορεί να συλλάβει, αν ένα βιώσιμο ωάριο συναντήσει ένα βιώσιμο σπέρμα. ΖΕΥΓΑΡΙ

#2 Ενθαρρύνετέ τον να το «βγάλει από μέσα του»

Η συζήτηση για δύσκολα πράγματα είναι πρόκληση για πολλούς. Γι’ αυτό ξεκινήστε τη συζήτηση με ερωτήσεις που απαντώνται εύκολα όπως «Λοιπόν, τι σκέφτεστε για όλα αυτά;». Αν αρχίσει να μιλάει για τις σκέψεις του, είναι πιθανό να εκφράσει και τα συναισθήματά του.

Επαναλάβετε τις δηλώσεις του για να τον κάνετε να καταλάβει ότι τον ακούτε, τον καταλαβαίνετε και αποδέχεστε οτιδήποτε λέει για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να:

  • ακούσει τον εαυτό του
  • αλλάξει τον τρόπο που νιώθει
  • συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί τα συναισθήματά του

Και παρόλο που μπορεί να το θέλετε, προσπαθήστε να μην αντικρούετε αρνητικές δηλώσεις όπως: «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή τη θεραπεία». Το να κάνετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται ασφάλεια και υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας. Διαβεβαιώστε τον, λοιπόν, ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά. Με αγχωτικές καταστάσεις όπως αυτή, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται απλώς κάποιον που να ακούει.

#3 Βοηθήστε τον να διατηρήσει τις ρουτίνες του

Η θεραπεία γονιμότητας είναι ένα τεράστιο μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να αφιερώνει χρόνο και σε άλλα πράγματα στη ζωή του – εσάς, τη δουλειά του, τους φίλους του, κ.λπ.

Θα του υπενθυμίσει ότι είναι απαραίτητος και επιθυμητός, και κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή σπέρματος. Είναι σύνηθες για τους άντρες να συγχέουν την αρρενωπότητα και τη γονιμότητα, οπότε διαβεβαιώστε τον ότι το σπέρμα του δεν τον καθορίζει περισσότερο από ό,τι θα καθόριζαν εσάς τα ωάρια σας.

Δοκιμάστε μια βραδιά ταινίας, ένα κοινό μάθημα γυμναστικής, μία έξοδο σε comedy club ή παίξτε μαζί ένα βιντεοπαιχνίδι, ως διάλειμμα σε ένα συνεχιζόμενο «δράμα» γονιμότητας.

Θυμηθείτε, οι περισσότερες έρευνες για τα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας έχουν επικεντρωθεί στις γυναίκες. Επομένως οι περισσότερες συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι γυναικείες. Αλλά αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, ξέρετε ότι οι άνδρες χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία προκαλεί επίσης άγχος.

Και δεδομένου ότι η συνεργασία είναι μια δουλειά δύο ατόμων που έχει σκοπό να σας ωφελήσει και τους δύο – οι προσπάθειές σας μπορούν να έχουν τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στην ψυχική του κατάσταση, καθώς συνεχίζετε αυτό το «ταξίδι» γονιμότητας ως ζευγάρι.