Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μωρά μαθαίνουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Το παιχνίδι τούς δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν εξασκώντας και κατακτώντας νέες δεξιότητες. Είναι επίσης ένας ιδιαίτερος τρόπος για τους γονείς να δένονται με το μωρό τους και να περνούν χρόνο μαζί. Τα παιχνίδια και τα βιβλία που καλλιεργούν βασικές αναπτυξιακές δεξιότητες αποτελούν ουσιαστικό μέρος του κόσμου του μωρού και του νηπίου. Αναζητήστε λοιπόν ευκαιρίες για να ενισχύσετε την εξερεύνηση, την κίνηση, τη γλωσσική ανάπτυξη και όλες τις άλλες δεξιότητες που χρειάζονται τα αναπτυσσόμενα μωρά για να ευδοκιμήσουν.

Πώς ωφελεί τα μωρά το παιχνίδι;

 

Εξοικείωση με τη γλώσσα

Όταν μιλάτε στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δημιουργείτε δομικά στοιχεία για τη γλώσσα. Είναι απλό: διαβάστε βιβλία, μετρήστε πράγματα, επισημάνετε χρώματα, επαναλάβετε τους ήχους που βγάζει, χρησιμοποιήστε χειρονομίες μαζί με λέξεις, αφηγηθείτε τι κάνετε («και τώρα πηγαίνουμε για να πάρουμε το καφέ μπλουζάκι σου») και παίξτε κούκου τσα.

Ενίσχυση της λεπτής κινητικής δεξιότητας

Τα απλά παιχνίδια και αντικείμενα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των μικρών μυών στα χεράκια του μωρού σας. Μεταξύ 8 και 12 μηνών, το μωρό σας πιθανότατα θα μπορεί να σηκώνει και να ρίχνει παιχνίδια, να χτυπά δύο αντικείμενα μεταξύ τους, να τα βάζει σε ένα δοχείο με μεγάλο άνοιγμα και να τα βγάζει ξανά. Επομένως, επιλέξτε παιχνίδια που μπορεί να πιάσει με τα χεράκια του το μικρό σας, αλλά και που παράλληλα δεν μπορεί να καταπιεί κομμάτια τους. Όταν το μωρό σας γίνει 12-18 μηνών, θα θέλει να «ζωγραφίζει» τις πρώτες του μουτζούρες και να στοιβάζει τουβλάκια. Θα αρχίσει επίσης να δείχνει φωτογραφίες σε βιβλία, γι’ αυτό επιλέξτε βιβλία με ελκυστικές εικόνες.

…αλλά και της αδρής κινητικότητας

Η κίνηση και η ανάπτυξη των μεγάλων μυών στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό ξεκινά με το να περνάει το μωρό χρόνο μπρούμυτα (tummy time). Ο χρόνος μπρούμυτα, χωρίς στηρίγματα, συνιστάται γενικά για παιδιά τριών και τεσσάρων μηνών, επομένως μπορείτε να έχετε μερικά ενδιαφέροντα παιχνίδια ή έναν καθρέφτη ασφαλή για το μωρό για να διασκεδάζει τους ενώ στηρίζεται στην κοιλιά του.

Οξύνει τη σκέψη

Το παιχνίδι μαθαίνει στο παιδί να σκέφτεται, να λύνει προβλήματα, να φαντάζεται, να συλλέγει πληροφορίες, να θυμάται και να αναπτύσσει κριτική ικανότητα. Το διάβασμα βιβλίων, καθώς και ο χορός, η αναπαραγωγή μουσικής και το τραγούδι βοηθούν στην προώθηση αυτών των δεξιοτήτων σε κάθε ηλικία. Παράλληλα, προσφέρετε στο παιδί μια ποικιλία παιχνιδιών σε διαφορετικές υφές, σχήματα, ήχους και χρώματα για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό του. Τα παιδιά ηλικίας 6-9 μηνών θα λατρέψουν επίσης τα παιχνίδια «κρυφτού» με μια μαριονέτα. Μέχρι τους 12 μήνες, το μικρό σας μπορεί να θέλει να εξερευνά αντικείμενα με πολλούς τρόπους κουνώντας, πετώντας και ρίχνοντάς τα.