Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού σας, καθώς μετά τα μωρά τα μωρά θα πρέπει να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές.

Αλλά ο θηλασμός εξακολουθεί να έχει πολλά οφέλη για εσάς και το μωρό σας και μετά από τους πρώτους 6 μήνες. Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι προστατεύει το βρέφος από μολύνσεις ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι βοηθά και στην πέψη των πρώτων στερεών τροφών. Συνεχίζει επίσης να παρέχει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το μωρό σας.

Εάν ωστόσο θεωρείται ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσετε τον θηλασμό, εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορεί να κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη:

#1 Αναγνωρίστε πότε το μωρό σας είναι έτοιμο 

Το μωρό σας θα δώσει κάποιες ενδείξεις ότι είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί. Για παράδειγμα, θα κρατά το κεφάλι του σε όρθια θέση, θα κάθεται χωρίς στήριξη και θα εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτό που τρώτε. Επιπλέον, το ενεργό αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας θα εξαφανιστεί και μπορεί να συμπεριφέρεται αδιάφορα ή εκκεντρικά κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων συνεδριών θηλασμού.

#2 Ορίστε ένα πρόγραμμα απογαλακτισμού

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να «πάρει» ακόμη κι έναν ολόκληρο μήνα για να σταματήσει επιτυχώς το θηλασμό. Αυτό δίνει στη μαμά και στο μωρό επιπλέον περιθώρια για να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπόδια και αναποδιές. Επίσης, αποφύγετε τον απογαλακτισμό κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή σας (οδοντοφυΐα, μετακόμιση, έναρξη παιδικού σταθμού κ.λπ), καθώς το μωρό σας θα είναι περισσότερο συνεργάσιμο όταν δεν είναι υπερβολικά κουρασμένο ή πεινασμένο.

#3 Ξεκινήστε αργά

Μπορείτε αρχικά να παραλείψετε μια συνεδρία θηλασμού την εβδομάδα – ίσως την πιο άβολη σίτιση ή αυτή που ενδιαφέρει λιγότερο το μωρό σας – και σταδιακά να σταματήσετε το τάισμα μέχρι να ζητά μόνο μπιμπερό και στερεά τροφή. Εάν ωστόσο το μωρό σας είναι 9 μηνών ή μεγαλύτερο, είναι καλύτερα να το απογαλακτίσετε απευθείας με φλιτζάνι.

Προχωρώντας αργά, θα παράγετε όλο και λιγότερο γάλα, κάτι που θα κάνει τον απογαλακτισμό πιο άνετο για εσάς. Θα κάνει επίσης τον απογαλακτισμό πιο ευχάριστο για το μωρό σας, καθώς σταδιακά θα προσαρμοστεί στο να θηλάζει λιγότερο και να πίνει περισσότερο από το μπιμπερό ή το φλιτζάνι.

#4 Βοηθείστε το νω νιώσει άνετα

Τα μωρά που θηλάζουν αγαπούν τη στενή σωματική επαφή με τις μητέρες τους. Επομένως όταν διακόπτεται τη γαλουχία, είναι σημαντικό να του παράσχετε συναισθηματική άνεση με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο οι δυο σας αγκαλιά, διαβάζοντάς του ένα βιβλίο ή τραγουδώντας του ένα νανούρισμα, κάνοντας βόλτα μαζί στην παιδική χαρά ή μασάζ στην πλάτη του.

#5 Αφήστε το μικρό σας να ηγηθεί

Μερικά μωρά υπερέχουν στον απογαλακτισμό όταν έχουν τον έλεγχο. Εάν είστε εντάξει με το να αφήσετε το μωρό σας να έχει το πάνω χέρι, βασιστείτε στη δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδο «μην προσφέρετε, μην αρνηθείτε».

Με λίγα λόγια, θηλάζετε το παιδί σας μόνο όταν εκείνο εκδηλώνει ενδιαφέρον. Δεν είναι η πιο γρήγορη στρατηγική απογαλακτισμού, αλλά διασφαλίζει ότι οι ανάγκες του μωρού σας ικανοποιούνται.

#6 Αλλάξτε τη ρουτίνα σίτισης

Εάν το μωρό σας αντιστέκεται στο μπιμπερό που του δίνετε, δοκιμάστε να του προσφέρει το μπιμπερό κάποιος άλλος, ενώ εσείς βγαίνετε από το δωμάτιο – ίσως ο μπαμπάς, η γιαγιά ή η μπέιμπι σίτερ. Ή, εάν εσείς του δώσετε το μπουκάλι αλλάξτε τη ρουτίνα σας – για παράδειγμα, εάν θηλάζετε στην κρεβατοκάμαρά σας, δοκιμάστε να θηλάσετε στο σαλόνι. Εάν η αλλαγή της ρουτίνας δεν έχει αποτέλεσμα, επιστρέψτε στους παλιούς σας τρόπους και δοκιμάστε ξανά σε μερικές εβδομάδες.

#7 Η αντίσταση είναι δεδομένη

Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να αντιστέκονται στον απογαλακτισμό. Απλά να ξέρετε ότι, μετά από μια ή δύο μέρες «πένθους» για την απώλεια του στήθους, τα περισσότερα μικρά θα αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές και να πίνουν υγρά από ένα φλιτζάνι, χωρίς προβλήματα. Τα υγιή μωρά τρώνε γενικά όταν πεινούν αρκετά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θα ήθελαν να θηλάσουν.

#8 Φροντίστε το στήθος σας

Εάν η γαλουχία σταματήσει απότομα μπορεί να εμφανίσετε διόγκωση στο στήθος. Γιατί; Οι γαλακτοφόροι αδένες χάνουν το «σήμα» που χρειάζονται για να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος και όλο αυτό το γάλα δεν έχει πού να πάει. Εάν έχετε πρηστεί, καταπραΰνετε τον πόνο με δροσερές παγοκύστες ή ζητείστε από το γιατρό σας να σας δώσει κάποιο φάρμακο.

 

 

Μπορείτε, επίσης, να επιστρέψετε στον θηλασμό κι αν δεν θέλετε, χρησιμοποιήστε ένα θήλαστρο για να γεμίσετε ένα μπουκάλι ή ανακατέψτε το με τα δημητριακά του μωρού σας.

#9 Διακόψτε μερικώς το θηλασμό

Πολλές εργαζόμενες μητέρες προτιμούν τον μερικό απογαλακτισμό, όπου ένα μπιμπερό ταΐζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μαμά θηλάζει όταν είναι σπίτι. Υπάρχουν δύο στρατηγικές: α) Βρεφικό γάλα: Θηλάστε το μωρό όσο είστε σπίτι και χρησιμοποιείστε βρεφικό γάλα όταν βρίσκεστε στη δουλειά. Τα Σαββατοκύριακα, εάν δεν έχετε πολύ γάλα στο μαστό, μπορεί να θέλετε να το συμπληρώσετε με φόρμουλα. Β) Θήλαστρο: Άλλες μαμάδες χρησιμοποιούν το θήλαστρο όσο βρίσκονται στη δουλειά. Αντλείτε τόσο συχνά όσο το παιδί σας θήλαζε, ίσως περίπου τρεις συνεδρίες των 15 λεπτών την ημέρα.

#10 Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Το μωρό σας δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσαρμοστεί στον απογαλακτισμό. Πρέπει να αντιμετωπίσετε έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων – για παράδειγμα, μερικές μαμάδες θέλουν το σώμα τους πίσω, ενώ άλλες αισθάνονται απόρριψη όταν το μωρό τους δεν ζητάει πια το στήθος. Σταματήστε να νιώθετε ενοχές και χαρείτε με την ανεξαρτησία του παιδιού σας. Εάν μιλήσετε για τα συναισθήματά σας με άλλες μητέρες που θηλάζουν, ίσως διαπιστώσετε ότι δεν είστε η μόνη που νιώθει έτσι, κι αυτό μπορεί να είναι μια παρηγοριά.