Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με μελέτη, ο επιπολασμός της κεντρικής παχυσαρκίας σε μαθητές Γ’ και Ε’ Δημοτικού ήταν 33,4% του συνολικού δείγματος, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράγοντες της καθημερινότητας, όπως η κατανάλωση σωστού πρωινού, τα ενδιάμεσα γεύματα, η άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση αλλά και γενικά η προσκόλληση στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους.

Ετσι, είναι πολύ σημαντικό τόσο το οικογενειακό περιβάλλον όσο και το σχολείο, να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να τρώνε σωστά.

Αφενός, η σωστή διατροφή προλαμβάνει την παχυσαρκία και συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού, τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική, και αφετέρου είναι αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος που τρώμε ως παιδιά και οι συνήθειες που υιοθετούμε, μας ακολουθούν και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή.

Δεδομένου ότι τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα ώστε το παιδί να τρώει σωστά και επαρκώς και να μην καταφεύγει σε εύκολες λύσεις που δεν θα του προσφέρουν τα συστατικά εκείνα που του χρειάζονται.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο. Ερευνες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν κατανάλωναν πρωινό είχαν μεγαλύτερο ποσοστό υπερβαρότητας από τα άτομα που έτρωγαν ένα πλούσιο γεύμα το πρωί.

Επιπλέον, το πρωινό δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κουλούρι. Εχει φανεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ένα πλούσιο γεύμα το πρωί όπως δημητριακά με γάλα και ένα φρούτο ή ένα τοστ με ένα ποτήρι χυμό, έχουν καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις και περισσότερη αντοχή μέσα στην ημέρα.

Υγιεινά snacks στο σχολείο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν κάποια snacks για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας και να διατηρηθεί σε φυσιολογικό επίπεδο η γλυκόζη στο αίμα μέχρι το μεσημεριανό φαγητό.

Επιπλέον, χρειάζονται την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που θα τους προσφέρουν, για να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα και στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην ημέρα.

Οι γονείς, είτε μόνοι είτε παρέα με τα παιδιά, μπορούν να οργανωθούν και να ετοιμάζουν το κολατσιό τους για το σχολείο, έχοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο για το τι τρώει το παιδί τους όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Βοηθώντας στην προετοιμασία των snacks που θα πάρει στο σχολείο, το παιδί μαθαίνει τι σημαίνει σωστή διατροφή και ποια υλικά είναι θρεπτικά και συμβάλλουν στην υγεία του. Επίσης, φτιάχνοντας μόνο του τα snacks του, είναι πιθανότερο ότι θα τα καταναλώσει με περισσότερη όρεξη καθώς έχει συμβάλει και το ίδιο στη δημιουργία τους.

Ενα θρεπτικό και υγιεινό snack θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, όπως επίσης και καλά λιπαρά. Ιδανικά προτιμάμε να συνδυάζουμε τρόφιμα (π.χ. ένα φρούτο με μερικά αμύγδαλα) διότι μας κρατάει περισσότερο χορτάτους από το να τρώγαμε ένα σκέτο φρούτο.

Οσον αφορά τους υδατάνθρακες, τα προϊόντα ολικής άλεσης πρέπει να πρωταγωνιστούν διότι χορταίνουν περισσότερο χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Περνώντας στις πρωτεΐνες, οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν προϊόντα όπως γιαούρτι, αβγό ή κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Τέλος, ως πηγή λίπους μπορούν να επιλέξουν κάποιους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και κάποιο παστέλι που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μερικές έξυπνες και υγιεινές ιδέες για snacks στο σχολείο είναι:

Τοστ με ψωμί ολικής, κίτρινο τυρί και λαχανικά
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα μαζί με μία χούφτα ξηρούς καρπούς
Sticks λαχανικών με σπιτικό χούμους ή σος γιαουρτιού με μυρωδικά
Τοστ με λίγο ταχίνι και μία μπανάνα κομμένη μέσα
Σάντουιτς με ψωμί ολικής, γαλοπούλα και κίτρινο τυρί
Σπιτική πίτα ή πίτσα που έχετε φτιάξει οι ίδιοι
Τορτίγια με αβγό βραστό και λαχανικά
Φρούτα μαζί με ένα μικρό παστέλι
Σπιτικές μπάρες δημητριακών
Κουλούρι Θεσσαλονίκης με μια φέτα κίτρινο τυρί.

Στο κυλικείο

Για τους γονείς που δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τα snacks των παιδιών, υπάρχει η λύση του κυλικείου. Χρειάζεται όμως προσοχή στις επιλογές που θα κάνει ένα παιδί, καθώς εκεί έχει το ελεύθερο να επιλέξει από μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μιλήσει στα παιδιά για τα βασικά στοιχεία της σωστής διατροφής ώστε να μπορούν και μόνα τους να κάνουν τις σωστές επιλογές