Στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται χρήση του μουσειακού υλικού με θεματικές, δραστηριότητες και κείμενα, ώστε να συμπεριληφθούν σύγχρονες παιδαγωγικές αξίες όπως η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ελευθερία έκφρασης κ.ά. μέσα από τη χρήση πολλών και διαφορετικών τεχνικών κουκλοθεάτρου.

«Η ιστορία μιας κούκλας που γύρισε τον κόσμο»

Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Αριθμός θέσεων: 10 – 15 παιδιά

Διάρκεια:8 ώρες

Δύο Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου 2021

Σάββατο 11 & 18 Δεκεμβρίου 2021, 10 π.μ. – 12 μ.

Κυριακή 12 & 19 Δεκεμβρίου 2021, 10 π.μ. – 12 μ.

Όλα τα υλικά τα παρέχει το Εργαστήρι Μαιρηβή

Περιγραφή

Στο πρόγραμμα τα παιδιά περιηγούνται στο χώρο του Μουσείου.

Ξεκινούν τη διαδρομή και ταξιδεύουν στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του Κουκλοθεάτρου. Η επαφή τους με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού, γίνεται ο άξονας προσέγγισης των σύγχρονων πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων, που απασχολούν σήμερα τα παιδιά.

Κατά την περιήγησή τους στο χώρο αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες από όλο τον κόσμο μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους και έρχονται σε άμεση επαφή με την πολιτισμική ποικιλομορφία της τέχνης.

Σημείο αναφοράς στον ελληνικό χώρο και την παράδοσή μας, αποτελεί η συνάντηση με τον Καραγκιόζη (θέατρο σκιών). Βασικό μέρος του προγράμματος αποτελεί η επίσκεψη στο εργαστήρι του κουκλοπαίκτη. Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία, τεχνικές.

Μέσα από τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης υλικών για την κατασκευή κούκλας και σκηνικών αντικειμένων, έμπρακτα καλλιεργείται η οικολογική συνείδηση, η αξία της ανακύκλωσης και η σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Τα μυστικά της Τέχνης του Κουκλοθέατρου θα τους αποκαλυφθούν με την επίσκεψη πίσω από τη σκηνή.

Όλη η περιήγηση γίνεται αφορμή για εργαστήρι κατασκευής θεατρικής κούκλας και εμψύχωσής της.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

«Η κούκλα είναι ο Άλλος»

Για εφήβους

Αριθμός θέσεων: 10-15 άτομα

Διάρκεια: 12 ώρες

Δύο Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου 2021

Σάββατο 11 & 18 Δεκεμβρίου 2021, 12μ. – 3μ.μ.

Κυριακή 12 & 19 Δεκεμβρίου 2021, 12μ. – 3μ.μ.

Όλα τα υλικά τα παρέχει το Εργαστήρι Μαιρηβή

Περιγραφή

Αρχικά, ορίζεται μια συγκεκριμένη θεματική που αφορά κάποιο πολιτισμικό φαινόμενο.

Οι έφηβοι, ερχόμενοι στο χώρο του μουσείου, μελετούν από κοντά επιλεγμένα εκθέματα και εξοικειώνονται με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές του κουκλοθεάτρου.

Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα του Κουκλοθεάτρου.

Στη συνέχεια μέσα από εργαστήρι αποκτούν πρακτική, αυτόνομη εμπειρία κατασκευής – εμψύχωσης κούκλας και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με επίκεντρο το κουκλοθέατρο και τις τεχνικές του.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, οι έφηβοι αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες, ενδυναμώνεται η φαντασία και η δημιουργική σκέψη τους, η εφευρετικότητα, η εκφραστικότητα και η ενσυναίσθηση.

Στη συνέχεια, δημιουργούν σενάριο (με επιλεγμένη κάθε φορά θεματική) και εμψυχώνουν τις κούκλες – ήρωες που βάσει της θεματικής έχουν κατασκευάσει.

Τη γνώση που έχουν αποκτήσει εμπειρικά, τη μεταφέρουν σε περιβάλλον κουκλοθεάτρου που περιλαμβάνει θεατές (τα ίδια τα παιδιά αλλάζουν ρόλους και γίνονται άλλοτε θεατές και άλλοτε κουκλοπαίχτες), τη σκηνή, τους κουκλοπαίκτες και τις κούκλες τους.

Σε αυτό το περιβάλλον έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, να θίξουν και να επεξεργαστούν ζητήματα που τους αφορούν και τους απασχολούν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης