ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

18 Δεκεμβρίου 2021 Ο χειμώνας είναι εδώ, μαζί και τα Χριστούγεννα

Σάββατο, 12:30-13:30 & 14:15-15:15

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

ΚΥΚΛΟΣ 3 4, 11, 18 Δεκεμβρίου 2021

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα

Σάββατο, 10:30-11:30

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά | Για παιδιά νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & δημοτικού (6-12 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για παιδιά, το Arkki (Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους), που έφερε στην Ελλάδα ο ΑΚΤΟ από την Φινλανδία, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι, που βασίζεται στην Αρχιτεκτονική, συνεχίζεται με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Για παιδιά 4-5 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 2: 4, 11 Δεκεμβρίου 2021

Ξύλινες Καλύβες (I, II)

Σάββατο, 15:00-16:00

Για παιδιά 6-12 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 2: 4, 11 Δεκεμβρίου 2021, 15, 22 Ιανουαρίου 2022

Πανοπλίες (I, II), Φάρος (I, II)

Σάββατο, 12:30-14:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα

Νικητές δίχως πανοπλία | Για παιδιά 7-12 ετών

Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά

Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

19 Δεκεμβρίου 2021 Αφή: Κρατώντας κάτι ζεστό ή μαλακό νιώθουμε πιο ασφαλείς και ανοιχτοί στην επικοινωνία.

Κυριακή, 12:00-13:30

Κλειδιά ψυχολογικής επιβίωσης τραυματικών γεγονότων στη ζωή των παιδιών, εφήβων, γονέων και οικογένειας | Για ενήλικες

Πώς διαμορφώνεται η κοινωνική ζωή, η αίσθηση της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης, η εκπαίδευση, η υγεία, τα μελλοντικά σχέδια, οι στόχοι, οι οικογενειακές και οι διαπροσωπικές  σχέσεις στη μετά-κορωνοϊό εποχή; Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

2 Δεκεμβρίου 2021

Κλειδιά επιβίωσης και ωρίμανσης (α’ μέρος): καλλιεργώντας αξίες συναισθηματικής νοημοσύνης EQ. Μέσα από την θεωρία EQ θα δούμε γιατί το EQ μετράει πιο πολύ από το IQ (Dr. Daniel Goleman).

9 Δεκεμβρίου 2021

Κλειδιά επιβίωσης και ωρίμανσης (β’ μέρος):  αξίες της θεωρίας της ενσυνειδητότητας (mindfulness) (Dr. Jon Kabat-Zinn), της θεωρίας της θετικής ψυχολογίας (inside out revolution) (Dr. Michael Neill) και της θεωρίας του εδώ και τώρα (Dr Eckhart Tolle).

16 Δεκεμβρίου 2021

Κλειδιά και τρόποι αυτοφροντίδας (self-care & well being). Φροντίζοντας τον εαυτό μας, τα παιδιά, την οικογένεια και τους οικείους μας αναπτύσσουμε ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε δοκιμασία με σωστή κρίση, προσοχή και ψυχραιμία.

Πέμπτη 18:00-20:00

Λυτά δεν τα ’θελες τα λιοντάρια;

Είπε ο Θεόφιλος ο ζωγράφος. | Για νέους και ενήλικες

Βραδιά αφήγησης στο πλαίσιο της έκθεσης Θεόφιλος l Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής

«Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις!» Μια φορά κι έναν καιρό σαν σε όνειρο και σαν σε αλήθεια, ζούσε ένας άνθρωπος που δεν χωρούσε μέσα στα ρούχα του, για αυτό φόρεσε φουστανέλα. Και δεν χωρούσε μέσα σε ό,τι του σχεδίαζαν, γιατί είχε το δικό του όραμα. Και δεν ήξερε να ζωγραφίζει με το δεξί χέρι, γιατί ήταν «ζερβοκουτάλας». Και δεν έπαιρνε ανάσα παρά όταν πάσχιζε με τις μπογιές… Ε, άμα αυτά δεν είναι παραμύθια σαν ψέματα και σαν αλήθεια τότε ποια είναι; Σαν επιμύθιο: τα λιοντάρια δεν τα κρατάς ποτέ δεμένα… Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

18 Δεκεμβρίου 2021

Σάββατο, 19:00

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών,  η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες. Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού, Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022 

Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00

ONLINE

Δημιουργώ με ό,τι βρω | Για παιδιά 5-8 ετών

Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαστήρια συναντιούνται οι ιδέες και η φαντασία μας, οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο. Με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μας, ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια της επανάχρησης και της μεταμόρφωσης καθημερινών ή/και άχρηστων αντικειμένων. Ηχοτοπία «ντύνουν» τις δημιουργίες μας και κατασκευάζουμε τα δικά μας μουσικά όργανα, με τα οποία αφηγούμαστε μουσικά μία ιστορία χωρίς λόγια. Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

12 Δεκεμβρίου 2021 Domenic Bahmann, παρατήρηση περιβάλλοντος και δημιουργική φαντασία.

Κυριακή, 11:00-12:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Σχεδιάζω και δημιουργώ comics | Για παιδιά 8-12 ετών

Η τέχνη των comics είναι μια οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης που συνδυάζει τον λόγο με την εικόνα. Σε αυτή τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων μυούμε τους μικρούς καλλιτέχνες στην τέχνη των comics και τους καθοδηγούμε στο να μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν και να χειρίζονται τα σύμβολα, καθώς και να εξασκούνται στα εξωγλωσσικά στοιχεία μιας επικοινωνίας. Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Athens Comics Library.

11 Δεκεμβρίου 2021 Mickey και Donald: τα μυστικά των comics

18 Δεκεμβρίου 2021 Ταξίδι στη χώρα των manga

22 Ιανουαρίου 2022 Δράκοι, ξωτικά και νάνοι

29 Ιανουαρίου 2022 Φτιάχνουμε τον δικό μας υπερήρωα

Σάββατο, 17:00-18:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

 Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας | Για ενήλικες

Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης, και ανακαλύπτει τη ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν τη δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

7 Δεκεμβρίου 2021 Κοινωνική φωτογραφία και φωτογραφικά πρακτορεία

14 Δεκεμβρίου 2021 Προσέγγιση, φόρμα, περιεχόμενο, όραμα

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες

Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης, από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγό & συγγραφέα και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό.

16 Δεκεμβρίου 2021 «Οδυσσέας Ελύτης: Ποίηση και ζωγραφική»

Πέμπτη, 20:30-22:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Εργαστήριο κολάζ | Για ενήλικες

Κόψε, ψαλίδισε, κόλλα, ξεκόλλα, συνδύασε, σύνθεσε αποσύνθεσε, μόνταρε ξεμόνταρε, συνταίριαξε, αρμόνισε, τακτοποίησε, ποίησε…

Ακολουθώντας τα μονοπάτια του εικαστικού στοχασμού και του πλαστικού πειραματισμού εξερευνούμε την ποικιλομορφία των δημιουργικών πιθανοτήτων του κολαζικού σύμπαντος και, παράλληλα, προσεγγίζουμε κάποιες βασικές αρχές της «ανάγνωσης»-ανάλυσης της εικόνας και του λεξιλογίου της. Με τον εικαστικό Σταύρο Κάσση.

2 Δεκεμβρίου 2021 Χωρίς πινέλο, χωρίς μολύβι και ένα ψαλίδι…

9 Δεκεμβρίου 2021 Το τυχαίο…

16 Δεκεμβρίου 2021 Ιδέα και απεικόνιση. Εικονογραφούμε με κολάζ…

Πέμπτη, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα | Για ενήλικες

Η μουσική είναι η πιο άμεση τέχνη. Απευθύνεται κατευθείαν στην ψυχή. Η γνώση, όμως, έχει αποδειχθεί ότι εμπλουτίζει σημαντικά τη μουσική ακρόαση! Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες, αλλά και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με αφορμή τις πιο γνωστές όπερες των Ρίχαρντ Βάγκνερ και Ρίχαρντ Στράους, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στην μυσταγωγία της μουσικής. Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται ειδικός βαθμός μουσικών γνώσεων.

6 Δεκεμβρίου 2021 Επίλογος: Οι μύθοι του Βάγκνερ

Δευτέρα, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τα πρώτα χρόνια εξέλιξης του παιδιού; | Για ενήλικες

Το σεμινάριο εξετάζει, μέσα από το πρίσμα της νευροεπιστημονικής έρευνας, τι έχουμε μάθει για την εξέλιξη των δεξιοτήτων και της συμπεριφοράς των παιδιών, που βρίσκονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, θέματα όπως το πώς συμβάλλει η δυαδικότητα της επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και βρέφους στην κοινωνικοσυναισθηματική εξέλιξή του, ποια είναι τα προτερήματα του θηλασμού, ποιες δεξιότητες εξελίσσονται τα πρώτα τρία χρόνια ζωής του παιδιού και πώς επηρεάζει η κακοποίηση σε αυτή την κρίσιμη ηλικία την εξέλιξη του εγκεφάλου και την μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού. Με την Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης.

7 Δεκεμβρίου 2021 Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τη σημασία του πρωταρχικού δεσμού;

14 Δεκεμβρίου 2021 Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για την εξέλιξη των παιδιών 0- 3 ετών;

21 Δεκεμβρίου 2021 Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τις επιπτώσεις της κακοποίησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο;

Τρίτη, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom