Αν ψάχνετε διαρκώς έγκυρες πηγές στο Διαδίκτυο προκειμένου να δώσετε σωστές απαντήσεις στο φιλοπερίεργο παιδί σας, δεν είστε οι μόνοι. Τα μικρά παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα για τον κόσμο γύρω τους και προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα όσα βλέπουν και ακούνε. Και ακόμη κι αν οι διαρκείς ερωτήσεις του παιδιού έχουν αρχίσει να μας κουράζουν ή ορισμένες φορές μάς φέρνουν σε δύσκολη θέση, είναι σημαντικό να μην τις αγνοούμε και να μην τις αποτρέπουμε. Άλλωστε, ως γονείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε την τάση των παιδιών μας για μάθηση. Ορίστε λοιπόν πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις ερωτήσεις των παιδιών.

Πώς πρέπει να απαντάμε στις ερωτήσεις του;

Ρωτάμε πρώτα τη δική του γνώμη

Προτού απαντήσουμε στο παιδί, δοκιμάζουμε να το ρωτήσουμε τη δική του γνώμη. Με αυτόν τον τρόπο θα του διδάξουμε τις βασικές αρχές επικοινωνίας και του διαλόγου, ενώ παράλληλα θα οξύνουμε την κριτική σκέψη του.

Κρατάμε τις εξηγήσεις μας απλές

Ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να κάνουν αφηρημένες ερωτήσεις, δεν μπορούν να κατανοήσουν αφηρημένες απαντήσεις και έννοιες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε το λεξιλόγιό μας και την περιπλοκότητα των απαντήσεών μας στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε

Όταν δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτούμε μια καλή απάντηση στην ερώτηση του μικρού μας, είναι εντάξει να αναβάλουμε την απάντησή μας για κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα. Μπορούμε να πούμε κάτι σαν «Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Φτάνουμε στο νηπιαγωγείο τώρα, αλλά ας το συζητήσουμε περισσότερο όταν επιστρέψουμε στο σπίτι.»

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας

Μερικές φορές οι ερωτήσεις του παιδιού μπορεί να μας εκπλήξουν -και όχι απαραίτητα θετικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μη δείχνουμε αναστάτωση όταν το παιδί αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα. Το παιδί μας πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να μας μιλήσει άνετα για το οτιδήποτε. Ακόμη κι αν τώρα αυτό μας ακούγεται ασήμαντο, όταν το παιδί μεγαλώσει θα εκτιμήσουμε περισσότερο το πόσο σημαντικό είναι να νιώθει άνετα να μας εκμυστηρεύεται πράγματα που το απασχολούν.

Δεν βάζουμε τα γέλια

Μπορεί εμείς να γελάμε επειδή το μικρό μας μάς διασκεδάζει με τις ερωτήσεις του και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλουδάκι του, εκείνο όμως μπορεί να νιώσει άβολα με το γέλιο μας ως απάντηση σε μια ερώτησή του. Φροντίζουμε λοιπόν να μην κάνουμε το παιδί να νιώσει ανόητο για κάποια ερώτησή του. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν αποδεκτά και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, επομένως προσπαθούμε να μη βάλουμε τα γέλια.