Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, αφού είναι γνωστό ότι τα.. «τρέφει». Τα περισσότερα παιδιά συνήθως κοιμούνται μέσα σε 20 λεπτά αφότου ξαπλώσουν. Το πόση ώρα όμως,  θα τους πάρει τελικά για να αποκοιμηθούν εξαρτάται από τη κούραση αλλά και από την καθημερινή ρουτίνα της ημέρας και του ύπνου. Για το μωρό το κεφάλαιο ύπνος είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Πόσο πρέπει να κοιμάται το μωρό βάσει ηλικίας

Αρχικά, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί κάθε μωρό είναι διαφορετικό, πράγμα που τείνει να ισχύει και για τα παιδιά μεγαλώνοντας.

Για παράδειγμα, ένα πρόωρο παιδί μπορεί να κοιμάται περισσότερο και ένα μωρό με κολικούς λιγότερο. Ακριβώς επειδή το μοτίβο ύπνου του μωρού σας δεν εμπίπτει στους κανόνες δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχείτε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το μωρό τρώει καλά και του αλλάζετε την πάνα τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν κοιμάται υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας φαίνεται κουρασμένο, σε υπερένταση, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν κοιμάται αρκετά.

Ορισμένες γενικές οδηγίες που θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι να περιμένετε από τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας ανάλογα με την ηλικία του, περιλαμβάνουν:

  • Νεογέννητα: 8,5 ώρες νυχτερινού ύπνου. 3 μεσημεριανοί ύπνοι έως και 7 ώρες, συνολικά 15,5 ώρες ύπνου.
  • 3 μηνών: 10 ώρες νυχτερινό ύπνο, 3 μεσημεριανοί ύπνοι έως 5 ώρες, συνολικά 15 ώρες ύπνου.
  • 6 μηνών: 11 ώρες νυχτερινό ύπνο. 2 υπνάκοι έως και 3 1/4 ώρες. που ανέρχεται συνολικά σε 14-1/4 ώρες.
  • 9 μηνών: : 11 ώρες νυχτερινό ύπνο. 2 μεσημεριανοί ύπνοι έως 3 ώρες, συνολικά 14 ώρες.
  • 12 μηνών: 11-1/4 ώρες νυχτερινού ύπνου. 2 μεσημεριανοί ύπνοι έως και 2 1/2 ώρες, συνολικά 3-3/4 ώρες.