Όσο χρόνο κι αν έχετε αφιερώσει στο να επιλέξετε προσεκτικά τι παιχνίδια θα του πάρετε, το μικρό σας μπορεί να μη δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό -ή έστω ενδιαφέρον- για αυτά. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

5 πιθανοί λόγοι που το παιδί δεν παίζει με τα παιχνίδια του

#1 Τα παιχνίδια του δεν είναι κατάλληλα για αυτό

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ενός συγκεκριμένου ηλιακού εύρους. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας έχει παιχνίδια που αντιστοιχούν στην ηλικία του. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να πέφτετε στην παγίδα του τι θεωρείται κοριτσίστικο παιχνίδι και τι αγορίστικο και κάπως έτσι να καταλήγετε να αγοράζετε παιχνίδια βασιζόμενοι περισσότερο στο φύλο του παιδιού σας και λιγότερο στα ενδιαφέροντά του. Αν λοιπόν η μικρή σας ενδιαφέρεται για τα αυτοκίνητα, μη διστάσετε να της αγοράσετε αντίστοιχα παιχνίδια, ακόμη κι αν δεν είναι… ροζ.

#2 Δεν συμμετέχετε στο παιχνίδι (ή συμμετέχετε υπερβολικά)

Σίγουρα είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στο παιχνίδι με το μικρό σας, καθώς έτσι έχετε τη δυνατότητα να δεθείτε μαζί του αλλά και να το διδάξετε πράγματα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να αφήνετε το παιδί να έχει τον δικό του χώρο και χρόνο. Άλλωστε, το παιδί μπορεί να μάθει πολλά παίζοντας μόνο του!

#3 Έχει υπερβολικά πολλά παιχνίδια

Όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει υπερβολικά πολλές επιλογές μπορεί να «πελαγώνει» και να μην είναι σε θέση να διαλέξει με ποιο θα πρωτοασχοληθεί. Φυσικά δεν θα σας πούμε να πετάξετε τα παιχνίδια του, απλά να κρύβετε κατά καιρούς μερικά ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να εστιάσει στα υπόλοιπα. Μάλιστα, με αυτήν την τακτική θα ανανεώνεται το ενδιαφέρον του για τα παιχνίδια καθώς θα του φαίνονται σαν καινούργια.

#4 Απλά δεν έχει όρεξη τη δεδομένη στιγμή

Τα παιδιά είναι μικροί άνθρωποι και -όπως κι εμείς- έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Μετά από λίγο καιρό το παιδί μπορεί να ενδιαφερθεί για ένα παιχνίδι που αγνοούσε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δίνετε στο μικρό σας την ευκαιρία να παίξει με διαφορετικά είδη παιχνιδιών ώστε να βρείτε αυτά που το ενθουσιάζουν.

#5 Το παιδί μεγαλώνει

Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε επειδή περνάμε συνέχεια χρόνο μαζί τους, τα παιδιά μας μεγαλώνουν εντυπωσιακά από μέρα σε μέρα! Έτσι, ένα παιχνίδι που μπορεί μέχρι πριν μία εβδομάδα να φαινόταν ενδιαφέρον στο παιδί σας, μπορεί πλέον να μην το ιντριγκάρει. Αυτό σημαίνει ότι το μικρό σας έχει μεγαλώσει!