Ο κορεσμός είναι εκείνο το αίσθημα που συνοδεύει τα γεύματά μας και μας κάνει να σταματήσουμε να τρώμε. Με απλά λόγια, ο κορεσμός είναι η αίσθηση ότι έχουμε φάει αρκετά και ότι μπορούμε να σταματήσουμε το γεύμα μας. Κι ενώ το αίσθημα κορεσμού μπορεί να φαντάζει απροσδιόριστο (μερικές φορές ακόμη και… άπιαστο), οι ερευνητές έχουν βρει ποιες τροφές καταπολεμούν τις λιγούρες.

Μάλιστα, παρατήρησαν ότι πολλές τροφές με λίγες θερμίδες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για απώλεια βάρους και δίαιτα, ήταν πολύ χαμηλά στην κλίμακα κορεσμού. Επιπλέον, αυτές οι διαιτητικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν υπερκατανάλωση τροφής αργότερα λόγω της αύξησης της πείνας.

Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία τροφών που θεωρείται η καλύτερη για να μειώσει την επιθυμία για φαγητό και να εξασφαλίσει παρατεταμένο κορεσμό: Οι τροφές με πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη θεωρείται το νούμερο ένα χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με ένα σνακ με πολλά λιπαρά ή υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα χορταστική, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για την πέψη της, με αποτέλεσμα να μένει περισσότερο στο στομάχι μας και να οδηγεί σε αίσθημα κορεσμού. Συγκεκριμένα, είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, ενώ ακολουθούν οι υδατάνθρακες και, τέλος, το λίπος. Έχει επίσης υψηλή θερμική επίδραση, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό μας.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος έχουν αξιολογηθεί αρκετά χαμηλά στην κλίμακα κορεσμού. Αν επιλέξετε για το πρωινό σας ντόνατ, θα δυσκολευτείτε να χορτάσετε και να σταματήσετε να τρώτε, ενώ είναι αρκετά πιθανό να θελήσετε να φάτε ξανά μετά από λίγο. Αντίθετα, αν επιλέξετε αυγά, ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα, θα χορτάσετε με μεγαλύτερη ευκολία και θα διατηρήσετε το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα.

Να θυμάστε ότι…

Αν θέλετε να μένετε χορτάτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να «νικήσετε» τις λιγούρες, βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιέχουν επαρκή πρωτεΐνη.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ρίξετε μια ματιά στον τύπο των υδατανθράκων που τρώτε, μιας και οι υδατάνθρακες είναι το δεύτερο πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και τα φρούτα, μπορούν να σας βοηθήσουν να χορταίνετε με μεγαλύτερη ευκολία.