Ως γονείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε στα μικρά μας τα καλύτερα εφόδια που μπορούμε. Και ξέρουμε αρκετούς τρόπους να ακονίσουμε το μυαλό τους, από όταν εκείνα είναι ακόμη μωρά. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τους μιλάμε, να τους τραγουδάμε, να τους δίνουμε παιχνίδια που τα διδάσκουν πολύτιμες δεξιότητες και να τους διαβάζουμε βιβλία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απρόσμενοι τρόποι να ακονίσουμε το μυαλό των μικρών μας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί…

5 απρόσμενοι τρόποι να ακονίσουμε το μυαλό του μωρού

Κουνώντας τα χέρια μας

Παιχνίδια όπως η παντομίμα και το κουκλοθέατρο προσελκύουν και κρατούν την προσοχή του μωρού μας. Η χρήση των χεριών μας δείχνει στο μικρό μας πώς αλληλεπιδρούμε φυσικά με τον κόσμο μας, ενώ παράλληλα διασκεδάζουμε και οι δύο.

Παίζοντας κούκου-τσα

Αυτό το κλασικό μωρουδιακό παιχνίδι είναι πιο ωφέλιμο από όσο νομίζαμε, καθώς μαθαίνει στο παιδί τη μονιμότητα του αντικειμένου, δηλαδή ότι ένα αντικείμενο υπάρχει ακόμη κι αν δεν το βλέπει. Μια καλή ηλικία για να ξεκινήσουμε το… «κούκου τσα» είναι όταν το παιδί είναι 9 μηνών, αν και μπορεί να το απολαύσει και σε μικρότερη ηλικία.

Κάνοντάς του μασάζ

Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους του μωρού μας, να ενισχύσει τα συναισθήματα ευεξίας και συναισθηματικής ασφάλειας που νιώθει, καθώς και το δέσιμο μεταξύ μας. Μάλιστα, η τρυφερότητα φαίνεται να προάγει ακόμη και την ανάπτυξη στα βρέφη. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά που απολαμβάνουν μασάζ τρεις φορές την ημέρα είναι έτοιμα να φύγουν από το νοσοκομείο ημέρες νωρίτερα από τα μωρά που δεν τους κάνουν μασάζ.

Κατονομάζοντας ό,τι τρώει

Λέμε τα ονόματα των τροφίμων δυνατά καθώς τρώει το μικρό μας και εκφράζουμε τη χαρά μας καθώς μαθαίνει να τρώει μόνο του, ανεξάρτητα από το πόσο ακατάστατες είναι οι αρχικές του προσπάθειες. Αυτό θα δημιουργήσει μια καλή σχέση του παιδιού με το φαγητό, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Τακτοποιώντας μαζί τα παιχνίδια του

Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μάθει το νήπιο να κατηγοριοποιεί και να ταξινομεί. Έτσι, θα ξέρει ότι τα ζωάκια έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος όπου κοιμούνται το βράδυ, ενώ τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα άλλα οχήματα μπαίνουν επίσης σε έναν ειδικό αποθηκευτικό χώρο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν για την ταξινόμηση σε κατηγορίες και μεγέθη (τακτοποιώντας, για παράδειγμα, τα παιχνίδια τους από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) ως μέρος της γνωστικής τους προόδου στην προσχολική ηλικία.