Μερικές φορές το μικρό σας μπορεί να μεταβεί απότομα από μια χαρούμενη σε λυπημένη διάθεση, κάτι που μπορεί να σας κάνει να προσπαθείτε να καταλάβετε τι ακριβώς το στεναχωρεί. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για εσάς να τους φτιάξετε τη διάθεση αν δεν ξέρετε τι το ενοχλεί εξαρχής.

Φροντίστε να ακούτε προσεκτικά το παιδί σας εάν σας λέει γιατί είναι λυπημένο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα νήπια δεν έχουν ιδέα για το τι τους προκαλεί δυσφορία. Μερικές φορές, μπορεί να παρουσιάσουν τυχαίες εναλλαγές της διάθεσης ή να έχουν ξεσπάσματα για να τραβήξουν την προσοχή σας.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο λόγος, μπορεί να γίνει δύσκολο για όλους σας αν το παιδί συνεχίζει να κλαίει ή να είναι κακοδιάθετο. Όταν το παιδί συμπεριφέρεται έτσι για να κερδίσει την προσοχή σας, δοκιμάστε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του μέσα στην ημέρα. Αλλά αν η κακή διάθεσή του δεν οφείλεται σε αυτό, τότε ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

#1 Βγείτε έξω

Μερικές φορές, τα υπεδραστήρια νήπια μπορεί να μη βρίσκουν τι άλλο να κάνουν μέσα στο σπίτι και να χρειάζονται λίγο χρόνο έξω. Δοκιμάστε να βγείτε με το παιδί για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς ή για ποδήλατο. Έτσι, θα αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και θα δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να εκτονωθεί και να ρυθμίσει τα συναισθήματά του πιο αποτελεσματικά.

#2 Βάλτε την αγαπημένη του μουσική

Η μουσική είναι γνωστό ότι μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ως μια καλή απόσπαση της προσοχής για το νήπιό σας όταν αισθάνεται άσχημα. Μπορείτε να βάλετε τις αγαπημένες του μελωδίες και να το ενθαρρύνετε να χορέψει, κάνοντας εσείς την αρχή. Εάν το παιδί σας έχει κακή διάθεση επειδή στερείται ύπνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουσική για να το ηρεμήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να παίξετε μια πιο χαλαρωτική και απαλή μελωδία που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Και το επόμενο πρωί, το μικρό σας θα ξυπνήσει φρέσκο ​​και χαρούμενο!

#3 Κάντε μαζί χειροτεχνίες

Η ενασχόληση με τις χειροτεχνίες είναι μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν δημιουργικά. Αν βλέπετε λοιπόν το μικρό σας λυπημένο, ρωτήστε το αν θέλει να φτιάξετε παρέα μια χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία. Ακόμη κι αν σας απαντήσει αρνητικά, όταν σας δει να τη φτιάχνετε, σίγουρα θα έρθει κοντά σας για να βοηθήσει.

#4 Θυμίστε του όμορφες στιγμές

Εάν το παιδί σας αισθάνεται λυπημένο, δοκιμάστε να του θυμίσετε ευτυχισμένες στιγμές. Μπορείτε να το κάνετε αυτό επαινώντας το για πρόσφατα επιτεύγματά του (π.χ. «Πόσο ωραία στόλισες το πρωί το δέντρο»). Ένας πιο δημιουργικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να έχετε ένα βάζο ή ένα κουτί για να αποθηκεύετε τις χαρούμενες αναμνήσεις και τα επιτεύγματα του μικρού σας γράφοντάς τα. Κάθε φορά που αισθάνεται άσχημα, μπορεί να βγάζει ένα χαρτί από το βάζο και να υπενθυμίζει στον εαυτό του τις πιο όμορφες στιγμές που βίωσε.

#5 Μην το δωροδοκείτε

Τα νήπια μπορούν εύκολα να λυπηθούν και να νευριάσουν, αλλά μπορούν επίσης να επανέλθουν γρήγορα σε καλή διάθεση. Μην δώσετε στο παιδί δώρα ή φαγητό για να του φτιάξετε τη διάθεση, καθώς έτσι μπορεί να αναπτύξει λάθος συνήθειες. Ωστόσο, εάν το παιδί σας στεναχωριέται πολύ συχνά και τα παραπάνω δεν φαίνεται να λειτουργούν, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.