Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν τη στάση του σώματος σε ορθοστασία ή καθιστή στάση, η καλή στάση είναι κάτι που μπορεί να προωθηθεί σε κάθε πτυχή της κίνησης. Τα νήπια είναι πρότυπα καλής στάσης, καθώς διατηρούν όρθια στάση σχεδόν αβίαστα. Μπορεί να κάθονται και να παίζουν στο πάτωμα, αλλά θα σηκώνονται και θα κυκλοφορούν αρκετά συχνά.

Εάν παρακολουθήσετε προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι το παιδί μπορεί να κάθεται για μεγάλες περιόδους χωρίς να ακουμπάει σε τίποτα. Η στάση του σώματος είναι μια συνήθεια και πρέπει να ενσταλάξουμε καλές συνήθειες στα παιδιά όταν ακόμα ο εγκέφαλός τους.. «ρουφάει» τις πληροφορίες σαν σφουγγάρι.

Πότε να δουλέψετε την στάση του παιδιού

Η σωστή στάση σώματος χαλαρώνει τους μύες της πλάτης, μειώνει τους πόνους στην πλάτη, την κούραση αλλά και τις ενοχλήσεις στην μέση μεγαλώνοντας. Επίσης, ευθυγραμμίζει τα οστά και τις αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη, μειώνοντας τον κίνδυνο αρθρίτιδας και εκφυλισμού.

Έτσι, εάν το μωρό σας έχει καλή στάση, θα έχει λιγότερα προβλήματα πόνου στον αυχένα και την πλάτη όταν μεγαλώσει ενώ ταυτόχρονα με την σωστή στάση θα έχει και αυξημένη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, δεν θέλετε να βιαστείτε για να ξεκινήσετε αυτήν την διαδικασία.

Μέχρι τους δύο έως τρεις μήνες, το μωρό σας θα έχει αρκετή δύναμη στο κεφάλι και στους ώμους για να αρχίσει να εργάζεται σε μια σωστή στάση του σώματος όταν κάθεται. . Εάν το μωρό σας μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά όταν είναι ακουμπισμένο στην κοιλιά του, είναι έτοιμο να κάνει αυτές τις ασκήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι τον τρίτο μήνα για να δουλέψετε την στάση του παιδιού.

Πώς θα την βελτιώσετε

Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη στάση του μωρού σας:

Ώρα να «ξαπλώσουμε» στην κοιλίτσα

Μέχρι τους τρεις μήνες, τα περισσότερα νεογέννητα έχουν αναπτύξει αρκετή δύναμη για να σηκώσουν το κεφάλι τους πάνω από το επίπεδο του σώματός τους. Αρχικά, το μωρό σας μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του σε γωνία 45 μοιρών.

Αργότερα θα μπορεί να το σηκώσει ψηλότερα, φτάνοντας και τις 90 μοίρες. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας περνά αρκετό χρόνο καθημερινά στην κοιλίτσα του. Επίσης, βάλτε μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια γύρω του ώστε να ενθαρρύνεται να κοιτάξει ψηλά και να απλώσει το χέρι για να τα πιάσει.

Μετακινηθείτε ανά μισάωρο

Μπορεί να είναι εύκολο για το παιδί σας να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του παιδικό και μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να το απομακρύνετε από τις συσκευές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να κάθονται και να παρακολουθούν διασκεδαστικά σόου όλη μέρα.

Για αυτό είναι σημαντικό να βάζετε ένα ξυπνητήρι και να ανακατευθύνετε το μωρό σας σε μια διαφορετική δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διάλειμμα για να βγείτε έξω, να φάτε ένα σνακ, να δείτε κάτι που θέλετε να δείξετε στο μικρό σας ή να εμπλακείτε στην ώρα του παιχνιδιού.

Αν διασφαλίσετε ότι το παιδί παραμένει δραστήριο δεν θα κάθεται για πολλή ώρα.