Η καλύτερη στιγμή για να εισάγετε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού είναι όταν το μικρό σας έχει αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να τρώει. Οι γιατροί συνιστούν στις μητέρες που θηλάζουν να περιμένουν μέχρι το μωρό τους να γίνει 6 μηνών.

Αλλά μερικές φορές τα βρέφη είναι έτοιμα για στερεά νωρίτερα. Πώς θα καταλάβετε αν το μωρό σας μπορεί να ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή;

Σημάδια ότι το μωρό είναι έτοιμο για στερεά τροφή

Για να φάνε, τα μωρά χρειάζονται καλό έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού και θα πρέπει να μπορούν να κάθονται σε ένα παιδικό καρεκλάκι. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει μέχρι να γίνουν 4 έως 6 μηνών.

Επίσης, αν προσπαθήσετε να ταΐσετε το μωρό στερεά πριν από αυτή την ηλικία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σπρώχνει την τροφή από το στόμα του τόσο γρήγορα όσο τη βάζετε μέσα. Τα βρέφη αρχίζουν να χάνουν αυτό το φυσικό αντανακλαστικό που ωθεί τη γλώσσα στους 4 έως 6 μήνες, γεγονός που τα διευκολύνει να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι.

Άλλα σημάδια ότι τα μωρά είναι έτοιμα να φάνε στερεές τροφές:

  • Ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουν τους άλλους να τρώνε, να πιάνουν φαγητό και να ανοίγουν το στόμα τους όταν πλησιάζει το φαγητό.
  • Έχουν τις στοματικές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να μετακινήσουν την τροφή στο λαιμό και να την καταπιούν.
  • Συνήθως ζυγίζουν διπλάσιο από το βάρος γέννησής τους ή κοντά σε αυτό.

Περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει τουλάχιστον 4 μηνών ώστε να δείξει αυτά τα σημάδια ετοιμότητας, πριν ξεκινήσει την στερεά τροφή. Τα βρέφη που ξεκινούν τις στερεές τροφές πριν από τους 4 μήνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και άλλα προβλήματα αργότερα. Επίσης, δεν είναι αρκετά συντονισμένα ώστε να καταπίνουν με ασφάλεια στερεές τροφές και μπορεί να πνιγούν από το φαγητό ή να το εισπνεύσουν στους πνεύμονές τους.