Βιωσιμότητα. Μια λέξη που ελάχιστα μας απασχολούσε μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, τώρα εμφανίζεται σε κάθε συζήτηση, για κάθε πτυχή της ζωής μας. Αναπόφευκτα, θα έφτανε και στο πιάτο μας. Και έχουμε κάθε λόγο να καλοδεχτούμε τη «βιώσιμη διατροφή», αφού εκτός από την υγεία του πλανήτη, φροντίζει και για εκείνη των παιδιών μας. Με την υποστήριξη της Nestlé, που μέσα από το πρόγραμμα «Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία» βοηθά εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, θα τα καταφέρουμε κι εμείς.

Μια αναγκαία επιστροφή

Το γνωρίζετε ήδη. Η Ελλάδα είχε την ευλογία της μεσογειακής διατροφής να διασφαλίζει την καλύτερη υγεία των μικρών και μεγάλων κατοίκων της. Όμως, όπως γνωρίζουμε στην πράξη και διαπιστώνουμε από έρευνες, τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί πολύ από το πρότυπο μιας σωστής, ισορροπημένης, αλλά και βιώσιμης διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Μέσα από την εκπαίδευση γύρω από τη βιώσιμη διατροφή, μπορούμε όχι απλώς να γεμίσουμε τα πιάτα τους με πιο υγιεινές τροφές, αλλά και να τα βοηθήσουμε να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που θα συμβάλλουν και στην προστασία και της δικής τους υγείας, αλλά και της υγείας του περιβάλλοντος.

Who is Who

Τι πάει να πει, όμως, «βιώσιμη διατροφή»; Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα είδος ισορροπημένης διατροφής, που λαμβάνει υπόψη της τόσο τη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου, σε όλα τα στάδια της ζωής του, όσο και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου που έχει αυτή στο περιβάλλον. Υιοθετώντας τις συνήθειες της βιώσιμης διατροφής και βοηθώντας τον πλανήτη να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους του, εξασφαλίζουμε υγιεινά γεύματα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Κι αυτό γιατί η βιώσιμη διατροφή προστατεύει και σέβεται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, ενώ παράλληλα είναι προσβάσιμη και οικονομική.

Βάζοντας τις βάσεις για ένα υγιεινό (και νόστιμο) μέλλον

Πώς θα μπορέσετε να κάνετε αυτή τη διατροφική μετάβαση; Τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα, χάρη σε χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορείτε να βρείτε δωρεάν, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) της Nestlé. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Nestlé Παιδιά Όλο Υγεία», περιλαμβάνει συμβουλές για μια βιώσιμη διατροφή, για τα ψώνια της οικογένειας, την ανακύκλωση και για πολλά ακόμη ζητήματα, τονίζοντας τη σημασία που έχει η οικογένεια στη διαμόρφωση υγιών διατροφικών συνηθειών.

Ταυτόχρονα, το βιβλίο προτείνει μια σειρά από λαχταριστές και υγιεινές συνταγές, τρόπους μαγειρέματος, αλλά και τη διατροφική ανάλυσή τους, επιμελημένες από επιστήμονες διαιτολόγους. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πιάτο τους περιέχει πάντα το καλύτερο – και ότι θα το αδειάσουν με ενθουσιασμό.

 

Κατεβάστε το e-book, μάθετε για τη βιώσιμη διατροφή και μαγειρέψτε μαζί με το παιδί υγιεινές και νόστιμες συνταγές. Θα το βρείτε εδώ.

 

Sponsored by Nestlé