Ο κιρκάδιος ρυθμός -ή αλλιώς το «ρολόι του σώματος»- είναι ένας 24ωρος κύκλος που λέει στο σώμα μας πότε πρέπει να κοιμηθεί και επίσης σηματοδοτεί την πείνα και την πέψη. Ο κιρκάδιος ρυθμός του μωρού σας πιθανώς θα αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 4 μηνών και θα καθορίσει τα μοτίβα ύπνου και διατροφής του, αλλά θα δείτε κάποια διακύμανση στο πρόγραμμά του μέχρι περίπου τους 6 μήνες.

Πώς θα κρατήσω το μωρό ξύπνιο ενώ τρώει;

 

 

Παρατηρήστε το μωρό σας και παρακολουθήστε τα φυσικά βιολογικά του πρότυπα ύπνου και πείνας.

Ταΐστε το μωρό σας τις ώρες που είναι πιο δραστήριο– είτε αμέσως μετά το ξύπνημα είτε πολύ πριν να είναι ξανά έτοιμο για ύπνο.

Να θυμάστε ότι τα νεογέννητα μπορούν να είναι ξύπνια μόνο για 45-90 λεπτά τη φορά, ενώ τα βρέφη και τα νήπια μπορούν να περάσουν 2-5 ώρες εγρήγορσης πριν ξαναχρειαστούν ύπνο.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον για φαγητό, όχι για ύπνο

  • Ανάψτε τα φώτα: Ταΐστε το μωρό σας σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, καθώς το σκοτάδι θα δείξει στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.
  • Διατηρήστε το δροσερό: Ξετυλίξτε το μωρό σας την κουβερτούλα του προτού το ταΐσετε, καθώς συνδέει το να είναι φασκιωμένο και ζεστό με την ώρα του ύπνου.
  • Μη φοβάστε να κινηθείτε: Μετακινήστε το μωρό σας και βοηθήστε το να ρευτεί για να το κρατήσετε σε εγρήγορση. Εάν φαίνεται νυσταγμένο, απομακρύνετε το μπουκάλι ή βγάλτε το απαλά από το στήθος σας και αλλάξτε θέσεις για να το… ξεσηκώσετε. Μπορείτε επίσης να φυσήξετε απαλά αέρα στα μαγουλάκια ή στο μέτωπό τού (αποφύγετε να φυσήξετε αέρα απευθείας στο πρόσωπό του), να του χαϊδέψετε τα ποδαράκια του ή να του αλλάξετε πάνα.
  • Κάντε λίγο θόρυβο: Ένα περιβάλλον σίτισης πρέπει να είναι ήρεμο και όχι υπερβολικά διεγερτικό, αλλά το να παίζετε μουσική ή να τραγουδάτε και να μιλάτε με το μωρό σας ενώ τρώει είναι ένας ωραίος τρόπος να δεθείτε ενώ το κρατάτε ξύπνιο.