Αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σας, τότε θα πρέπει να μειώσετε το συνολικό σας λίπος. Μια ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με τακτική γυμναστική αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για να εξασφαλίσετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Έτσι, ο οργανισμός σας για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια θα κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος.

Τα καλά νέα είναι ότι το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα του οργανισμού. Με απλά λόγια, η κοιλίτσα είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως φεύγει όταν υπάρχει απώλεια βάρους.

Πώς επηρεάζει την υγεία σας το αυξημένο λίπος στην κοιλιά

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα αναπνευστικά, αλλά και πιο απλά, όπως η εύκολη κόπωση, το ροχαλητό, ακόμη και με την υπνική άπνοια. Βέβαια η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους και ποικίλλει ανάλογα με το ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, το φύλο, την ηλικία και τις αντοχές του καθενός.

Πρωτεΐνη & HIIT, ο συνδυασμός που καταπολεμά το λίπος στην κοιλιά

*Διατροφή

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το αλκοόλ και τα trans λιπαρά μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αυξημένο συνολικό λίπος και κατ’ επέκταση σε συσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, ειδικά όταν συνδυάζονται με μια καθιστική ζωή και υψηλά επίπεδα στρες.

Υπάρχουν όμως διατροφικές επιλογές που φαίνεται να ενισχύουν την απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους, αφού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη κατά 60%, ενισχύει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα και σας βοηθά να καταναλώνετε μέχρι και 441 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, τότε η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ίσως η πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, αλλά επίσης σας βοηθά να αποφύγετε την εκ νέου αύξηση του βάρους σας και το φαινόμενο γιο-γιο.

Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στο λίπος της κοιλιάς. Πολλές από τις έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος, αφορούν διατροφές με το 25-30% των θερμίδων να προέρχεται από την πρωτεΐνη. Για να αυξήσετε λοιπόν την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, επιλέξτε έξυπνα τις τροφές που βάζετε στο πιάτο σας.

Καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης: Αυγό, γιαούρτι, τυρί κότατζ, στήθος γαλοπούλας, τόνος, σολομός, κεφίρ, κοτόπουλο

Καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης: Φακές, τόφου, κολοκυθόσπορος, φιστικοβούτυρο, φαγόπυρο, σπόροι τσία, βρώμη, σπανάκι 

*Γυμναστική

Οι καλύτερες μορφές γυμναστικής για να καταφέρετε να εξασφαλίσετε γρήγορη καύση λίπους είναι αυτές που έχουν υψηλή ένταση και μπορούν να κάψουν θερμίδες μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι δύο εξαιρετικές επιλογές, καθώς και το περπάτημα αποτελεί έναν καλό τρόπο να αποφύγετε την καθιστική ζωή και να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ωστόσο,αν ψάχνετε την ιδανική μορφή άσκησης για απώλεια βάρους, τότε αυτή είναι η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση, γνωστή και ως HIIT.

Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι σύντομες και απαιτητικές προπονήσεις στο αδυνάτισμα. Επιπλέον, αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο να εντάξετε τη γυμναστική σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα (το οποίο όλοι έχουμε, σωστά;). Με μια προπόνηση ΗΙΙΤ θα καταφέρετε να ανεβάσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να ενδυναμώσετε τους μυς σας και ταυτόχρονα να κάψετε λίπος, όλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά.

Με αυτόν τον τρόπο, έχετε μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά αποτελέσματα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς αυτές οι κινήσεις ενεργοποιούν τους μυς της περιοχής.