Παρατείνεται για έξι μήνες η χρήση του Freedom Pass για τους νέους 18-25 ετών που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid.

Αν και κανονικά οι νέοι είχαν δικαίωμα να κάνουν χρήση των 150 ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να παρατείνουν το διάστημα χρήσης έως τις 30 Ιουνίου 2022 ώστε όσοι νέοι δεν πρόλαβαν να το αξιοποιήσουν επειδή νόσησαν και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, να το αξιοποιήσουν μέχρι τότε.

Τι είναι το freedom pass;

Πρόκειται για την ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150 ευρώ που εκδίδεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα, freedompass.gov.gr και την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι νέοι για αγορές τους ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή η μεταφορά του σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.

Δικαιούχοι είναι όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1996 έως 31/12/2003 και έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19.

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει με αυτήν:

· είτε για αγορές με φυσική παρουσία, «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο,

· είτε για ηλεκτρονικές αγορές, εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας.

Το Freedom Pass μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε επιχειρήσεις με το σήμα των VISA ή MasterCard που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η χρήση της μπορεί να αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για το προϊόν ή την υπηρεσία που επιθυμεί να αποκτήσετε. Το Freedom Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών Apple Pay (για συσκευές iOS ) ή Google Pay (για συσκευές Android).

Η λίστα των δραστηριοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ περιλαμβάνει:

· αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές

· ενοικίαση αυτοκινήτων

· ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα

· σιδηροδρομικές μεταφορές

· σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών

· υπηρεσίες ταξί

· υπηρεσίες λεωφορείων

· θαλάσσιες μεταφορές/ ακτοπλοϊκά

· ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών

· μαρίνες/ παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες

· λοιπές αερομεταφορές

· Αεροδρόμια/ Αεροσταθμοί

· ταξιδιωτικά πρακτορεία

· λοιπές μεταφορές

· ενοικίαση σκαφών

· μεταφορές

· ενοικίαση τροχόσπιτων κλπ

· λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα

· κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού

· campings

· λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων

· Σινεμά

· αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο

· Θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων

· ορχήστρες και μπάντες

· εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία

· λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Πώς εκδίδεται;

Η διαδικασία, είναι ιδιαίτερα απλή, ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέλθει στην εφαρμογή και θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση των 150 ευρώ σε αυτήν. Επιπλέον, ο αιτών θα κληθεί να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου). Σημειώνεται δε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, τα στοιχεία του δικαιούχου διαβιβάζονται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την έκδοση της χρεωστικής κάρτας, η οποία θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 30.6.2022.