Υδροθεραπεία ονομάζεται η χρήση του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς και μπορούμε να την απολαύσουμε σε διάφορα εξειδικευμένα κέντρα που χρησιμοποιούν ιαματικό νερό και υδροηλεκτρικά λουτρά. Ωστόσο, εμείς μπορούμε να αποκομίσουμε κάποια από τα οφέλη της και στο σπίτι μας αρκεί να έχουμε μπανιέρα. Η υδροθεραπεία μπορεί να γίνει μία αναζωογονητική εμπειρία ανανέωσης τόσο για το δέρμα όσο και την ψυχή και τον νου μας, που τόσο τον επιβαρύνουμε καθημερινά.

Πώς κάνουμε υδροθεραπεία στο σπίτι

Αρχικά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του νερού στο ζεστό έτσι ώστε να μας χαλαρώνει. Δεν πρέπει να είναι ούτε καυτή ούτε χλιαρή ούτε κρύα που σφίγγει τους μύες. Στη συνέχεια μπαίνουμε στην μπανιέρα και καθόμαστε αναπαυτικά για 15-20’. Ένα μαξιλαράκι, ένα αρωματικό κερί ή μία χαλαρή μουσική θα βοηθήσουν επιπλέον την ευχάριστη παραμονή μας σε αυτή.

Τι υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε

*Για αποτοξίνωση και ανανέωση των κυττάρων:

Εpsom Salts (άλατα θειικού μαγνήσιου)

Αποτοξινώνουν, ανακουφίζουν τους καταπονημένους μυς και ξεκουράζουν το σώμα. Επιπλέον, αποτελούν ένα φυσικό μαλακτικό συστατικό για την επιδερμίδα, αφού απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και χαρίζουν λάμψη.

Τip: Ρίχνουμε στην μπανιέρα 2 κούπες Εpsom Salts και χαλαρώνουμε για 15-20 λεπτά περίπου.

* Για αρωματοθεραπεία

Αιθέρια Ελαια

Είναι δημοφιλέστερα συστατικά για να κάνουμε αρωματοθεραπεία. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας στην μπανιέρα. Εκτός από τα γνωστά αιθέρια έλαια όπως βανίλια, τριαντάφυλλο, νερολί που προσφέρουν χαλάρωση και αντιγήρανση, υπάρχουν τα αιθέρια έλαια από κυπαρίσσι, μαύρο πιπέρι και τζίντζερ. Αν και είναι λιγότερο γνωστά, έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα για την τόνωση της κυκλοφορίας και την αποτοξίνωση. Επίσης το δεντρολίβανο βελτιώνει την πνευματική συγκέντρωση ενώ ο ευκάλυπτος είναι ιδανικός για την εξυγίανση των πόρων και την ανακούφιση από ένα κρύωμα.

* Για οξυγόνωση των κυττάρων

Bath Bombs

Όταν έρθουν σε επαφή με το νερό αφρίζουν απελευθερώνοντας όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους. Ανάλογα με τα συστατικά που έχει η κάθε μία bath bomb έχει τα ανάλογα οφέλη. Για παράδειγμα:

– βανίλια και ιλάνγκ-ιλάνγκ για καταπολέμηση του άγχους

-λεβάντα για χαλάρωση

-εσπεριδοειδή για τόνωση και ενέργεια

-θαλάσσια άλατα για εξυγίανση και βαθύ καθαρισμό

*Για την ανακούφιση από ξηρότητα και κνησμό

Νιφάδες Βρώμης

Η βρώμη φημίζεται για τις ανακουφιστικές και αντικνησμικές ιδιότητές της. Μάλιστα ενδείκνυται για το ευαίσθητο δέρμα, την ξηροδερμία, αλλά και για τη δερματίτιδα, την ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση. Τι κάνουμε: Αλέθουμε στο μπλέντερ μία – δυο κούπες βρώμης και ρίχνουμε τη σκόνη στο χλιαρό νερό.

Tip: Καλό είναι να προτιμήσουμε νιφάδες βρώμης από βιολογική καλλιέργεια. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε καλλυντικά με κολλοειδές βρώμης που διατίθενται στα φαρμακεία ή σε επιλεγμένα καταστήματα καλλυντικών.

Μετά την υδροθεραπεία

-Σκουπιζόμαστε με μια πετσέτα ταμποναριστά για να διατηρήσουμε νωπή την επιδερμίδα.

-Απλώνουμε μια πλούσια ενυδατική σώματος ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό. Ετσι θα ενισχύσουμε τη βαθύτερη απορρόφηση των συστατικών ενώ το δέρμα μας θα  αποκτήσει βελούδινη υφή, άνεση και λάμψη άμεσα.