Ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας να εκφράζουν τον εαυτό τους, τα βοηθάτε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να γίνουν δημιουργικά και ανεξάρτητα και να εξελιχθούν στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν. Ορίστε λοιπόν πώς θα δημιουργήσετε για το παιδί σας το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να εκφραστεί.

5 τρόποι να το βοηθήσετε να εκφραστεί

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά του

Τα παιδιά σας σάς χρειάζονται περισσότερο όταν είναι λυπημένα, φοβισμένα ή θυμωμένα. Όταν αποδέχεστε τα συναισθήματα των παιδιών σας, τους δίνετε τον χώρο να εκφραστούν και παράλληλα τα βοηθάτε να αποκτήσουν σταδιακά την ικανότητα να ηρεμούν μόνα τους τον εαυτό τους, μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα για όλη τους τη ζωή. Έχετε κατά νου ότι προκειμένου να υποχωρήσουν τα αρνητικά συναισθήματα, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά, να τα κατονομάσουν και να νιώσουν ότι τα κατανοείτε. Αντί λοιπόν να βιαστείτε να πείτε το παιδί σας υπερβολικό, ακυρώντας τα συναισθήματά του, ακούστε το με ενδιαφέρον και κατανόηση.

Αφήστε το να διαλέξει τι θα φορέσει

Όταν αφήνετε τα παιδιά να φορέσουν ό,τι θέλουν, τους δίνετε χώρο να εκφράσουν και να ορίσουν τα ίδια τον εαυτό τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι, επιτρέποντας στα μικρά σας να διαλέξουν τα ρούχα τους τούς δίνετε την ευκαιρία να ορίσουν τον εαυτό του μέσω του στυλ τους. Η ανεξαρτησία δίνει επίσης την αίσθηση ελέγχου στα παιδιά, σε έναν κόσμο που δεν έχουν συχνά αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε, εσείς ως γονείς παίρνετε τις περισσότερες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους: πού θα ζήσουν, σε ποιο σχολείο θα πάνε και πού θα περάσουν τις διακοπές τους.

Δώστε του ευκαιρίες να πάρει αποφάσεις

Σταδιακά μαθαίνετε στα παιδιά σας την έννοια της επιλογής. Όταν είναι νήπια, τους δίνετε την επιλογή να διαλέξουν ένα παραμύθι για πριν τον ύπνο ή ένα παιχνίδι για να παίξετε μαζί. Όταν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα, τους δίνετε περισσότερη ελευθερία αφήνοντάς τα να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους ή να επιλέξουν το χτένισμα τους, για παράδειγμα. Μέσω των επιλογών τους, τα παιδιά θα είναι σε θέση να μάθουν τι τους αρέσει και τι όχι – κάτι που θα τα βοηθήσει στην κατανόηση του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Ενθαρρύνετε την επαφή του με τις τέχνες

Οι τέχνες είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους χωρίς να πουν ούτε μία λέξη. Η ενασχόληση με τις τέχνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική ευεξία μέσω της δημιουργικής αυτο-έκφρασης. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά σας να δοκιμάσουν διαφορετικές μορφές τέχνης και να εξερευνήσουν τις αγαπημένες τους.

Επιτρέψτε του να εξερευνήσει

Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσετε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα αντί να τους επιβάλλετε τις δραστηριότητες που εσείς έχετε επιλέξει για αυτά. Είτε πρόκειται για ρομποτική είτε για μπαλέτο, τα παιδιά θα μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους αν κάνουν τα ίδια την επιλογή.