Πόσες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει ένα μωράκι που ακόμη δεν έχει φτάσει καν τα τέσσερα κιλά; Κι όμως, πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζετε. Τα νεογέννητα μπορεί να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους κοιμισμένα, όμως και πάλι καταφέρνουν να ξαφνιάζουν συνεχώς τους γονείς τους. Τα παρακάτω 7 χαρακτηριστικά τους, είναι μερικά από τα λιγότερο αναμενόμενα (και τα περισσότερο εντυπωσιακά).

Κλάμα δίχως δάκρυα

Όχι, το νεογέννητο δεν προσποιείται ότι κλαίει για να σας ταράξει. Τα μωρά αρχίζουν να κλαίνε μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από τη γέννησή τους, όμως τα δάκρυα δεν εμφανίζονται πριν τον πρώτο μήνα.

Εξαφανίζονται τα σημάδια τους

Πολλά μωρά γεννιούνται με ροζ, κόκκινα ή μπλε σημάδια. Τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται σταδιακά από μόνα τους καθώς μεγαλώνουν.

Οι λερωμένες πάνες τους δεν μυρίζουν

Την πρώτη μέρα, τα κακά του μωρού στην πάνα δεν θα έχουν καμία οσμή. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια συνωμοσία για να μας ξεγελάσουν πριν μας εμφανίσουν τις πραγματικές τους… προθέσεις. Απλώς ακόμη αποβάλλουν μια μαύρη ουσία που μοιάζει με πίσσα και ονομάζεται μεκόνιο. Αποτελείται από βλέννα, υγρό από τη μήτρα και οτιδήποτε άλλο αφομοιώθηκε από το μωρό όσο βρισκόταν ακόμη στην κοιλιά της μαμάς. Μόλις αρχίσει να τρώει το γάλα του, τα βακτήρια που θα αποικίσουν το έντερό του θα κάνουν τις απεκκρίσεις του πράσινες, κίτρινες ή καφέ και θα τους δώσουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά.

Παθαίνουν άπνοια

Πολλές φορές όταν κοιμούνται, μπορεί να σταματήσουν να αναπνέουν ακόμη και για δέκα δευτερόλεπτα. Μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σταματήσει να αναπνέει για μεγαλύτερο διάστημα ή μελανιάσει. Αντιθέτως, όταν είναι πολύ χαρούμενα ή έχουν κλάψει πολύ, μπορεί να πάρουν ακόμη και 60 αναπνοές σε ένα λεπτό.

Αισθάνονται τη γεύση στις… αμυγδαλές τους

Έχουν ίδιο αριθμό γευστικών καλύκων με εμάς, όμως στην περίπτωσή τους βρίσκονται σε μεγαλύτερο τμήμα της στοματικής κοιλότητας, αλλά ακόμη και στο πίσω μέρος του λαιμού. Χάρη σε αυτούς, μπορούν να νιώσουν το γλυκό, το πικρό και το ξινό, όχι όμως και το αλμυρό. Ο λόγος; Το μητρικό γάλα είναι γλυκό, ενώ στη φύση οι πικρές και ξινές γεύσεις συχνά σημαίνουν ότι μια τροφή είναι επικίνδυνη.

Τρομάζουν τον εαυτό τους

Έχετε δει ποτέ το μικρό σας να σηκώνει τα χέρια του στα πλάγια, με ανοιχτές παλάμες και έπειτα να γυρνά το σώμα του; Το πιθανότερο είναι ότι φοβήθηκε… μόνο του. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό, το οποίο ενδεχομένως να έχει αναπτυχθεί εξελικτικά ώστε να βοηθήσει τη μητέρα να αποτρέψει μια πιθανή πτώση του βρέφους.

Είναι πιο δημιουργικά από εμάς

Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ραγδαία – ξεπερνά το διπλάσιο μέγεθος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους. Όμως τα νευρικά κύτταρα που φέρουν ηλεκτρικά μηνύματα είναι σε αυτή τη φάση της ζωής τους περισσότερο από ποτέ. Καθώς μεγαλώνουν μειώνονται, βοηθώντας τα να εστιάζουν, αλλά μειώνοντας τη δημιουργικότητά τους.