Το παιδί σας χρειάζεται την αγάπη, το χρόνο και την αμέριστη προσοχή σας. Δείχνοντας καθημερινά αγάπη στο παιδί σας το βοηθάτε να αισθάνεται ασφαλές και να «χτίσει» την αυτοπεποίθησή του.

Αν αυτό δεν σας φαίνεται τόσο εύκολο μετά από μία πολυάσχολη μέρα, θα χαρείτε μαθαίνοντας ότι υπάρχουν συνήθειες και τελετουργίες που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, προκειμένου να δείξετε στο παιδί σας ότι νοιάζεστε για αυτό:

Δώστε του προσοχή

Ακούστε ενεργά όταν το παιδί σας θέλει να σας μιλήσει. Δείξτε του ότι το ακούτε σταματώντας αυτό που κάνετε και διατηρώντας οπτική επαφή. Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του για αυτό που συζητά, ακόμη κι αν το θέμα είναι για τα έντομα ή μια ταινία που έχετε δει και οι δύο εκατό φορές. Εάν δεν είστε σε θέση να σταματήσετε αυτό που κάνετε, ενημερώστε το παιδί σας και φροντίστε να συνεχίσετε τη συζήτηση αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν μπορείτε να του δώσετε αμέριστη προσοχή.

Δείξτε του στοργή

Δώστε στο παιδί σας αγκαλιές και φιλιά στο μάγουλο σε τακτική βάση. Η σωματική επαφή θα σας βοηθήσει να δεθείτε με τα παιδιά σας. Σύμφωνα με το Child Trends – έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό – μελέτες δείχνουν ότι η στοργή μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού του, έχει συνδεθεί με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη επικοινωνία γονέα-παιδιού, λιγότερα ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Επαινέστε το «από καρδιάς»

Όταν πρόκειται για τον έπαινο του παιδιού σας, η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Ενημερώστε το παιδί σας ότι είστε περήφανοι για την προσπάθεια που έκανε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το «κλειδί» δεν είναι να επαινείτε το παιδί σας για ό,τι κάνει, αλλά να αναγνωρίζετε πότε κάνει κάτι ασυνήθιστο ή πότε προσπαθεί «σκληρά» για την επίτευξη ενός στόχου.

Ζητήστε τη βοήθειά του

Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού σας στις δουλειές και δώστε του την ευκαιρία να σας μάθει πώς να κάνετε πράγματα. Ζητήστε του να στρώσει το τραπέζι, να πετάξει τα σκουπίδια ή να βγάλει τον σκύλο βόλτα. Πείτε στο παιδί σας ότι εκτιμάτε τον ρόλο που παίζει στην ομαλή λειτουργία του σπιτιού σας. Ευχαριστήστε το που σας εξήγησε μια νέα λέξη από την αργκό διάλεκτο ή που σας έδειξε πώς να χρησιμοποιείτε δημοφιλείς εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιεί – όπως το Snapchat.

Πάρτε το μαζί σας σε εξωτερικές δουλειές

Κάντε τις δουλειές σας πιο ουσιαστικές προσκαλώντας το παιδί σας να έρθει μαζί σας. Αν και μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε τη λίστα των υποχρεώσεων σας, ο χρόνος και οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής αξίζουν τον κόπο.

Δημιουργήστε τελετουργίες πριν από τον ύπνο

Ο χρόνος που αφιερώνεται στην προετοιμασία για τον ύπνο είναι μια ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε και να συνδεθείτε. Χαλαρώστε μαζί και μοιραστείτε τα αγαπημένα σας βιβλία. Δημιουργήστε ιστορίες με βάση τις πραγματικές σας εμπειρίες. Μοιραστείτε εκ περιτροπής κάτι συγκεκριμένο που συνέβη εκείνη την ημέρα, για το οποίο είστε ευγνώμονες.

Απολαύστε οικογενειακά γεύματα

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη από τα τακτικά οικογενειακά γεύματα. Το οικογενειακό δείπνο είναι μια άλλη ευκαιρία να περάσετε αδιάκοπο, ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια. Για να αποφύγετε τους περισπασμούς, κάντε κανόνα ότι οι ώρες των γευμάτων δεν χρειάζονται συσκευές. Τα παιδιά το εκτιμούν όταν οι γονείς τους δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μέρα τους, κάνουν ερωτήσεις και μοιράζονται πληροφορίες για τη δική τους μέρα.

 

Το να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ότι τα αγαπούν και τα εκτιμούν θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες. Απολαύστε το χρόνο σας μαζί και δημιουργήστε αναμνήσεις που θα απολαμβάνετε και οι δύο για τα επόμενα χρόνια.