Θυμάστε το αγαπημένο σας παραμύθι, εκείνο που ζητούσατε κάθε βράδυ από τη μητέρα σας να σας διαβάσει; Ή την πρώτη φορά που κρύψατε έναν φακό κάτω από τα παπλώματα επειδή έπρεπε να μάθετε πώς τελειώνει μια ιστορία; Η επιλογή των σωστών βιβλίων μπορεί να ανοίξει στο μικρό παιδί τον δρόμο προς τη μάθηση, να το βοηθήσει να καλλιεργήσει το λεξιλόγιό του, να πυροδοτήσει την περιέργειά του για τον κόσμο, να οξύνει την κριτική του σκέψη και φυσικά να δημιουργήσει υπέροχες αναμνήσεις που θα το συντροφεύουν μια ζωή. Καθώς μεγαλώνει, τα απολαυστικά βιβλία θα το βοηθήσουν να μάθει με ευκολία ανάγνωση και θα προωθήσουν την επιτυχία του στο σχολείο, βελτιώνοντας το λεξιλόγιο, τη γραφή, την κατανόηση κειμένου και την ικανότητα συγκέντρωσής του.

Για να βρείτε λοιπόν τα κατάλληλα βιβλία για το παιδί σας, καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας τους παρακάτω παράγοντες.

#1 Είναι κατάλληλα για την ηλικία του;

Λάβετε υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για την ηλικία και τα μαθησιακά οφέλη που προσφέρουν οι επιλογές βιβλίων σας. Για το μωρό ή το νήπιό σας, τα βιβλία από χοντρό χαρτόνι και με πλαστικά εξώφυλλα που μπορούν να σκουπιστούν είναι καλές επιλογές. Τα μεγαλύτερα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να χειριστούν χάρτινες σελίδες και να απολαύσουν βιβλία με μεγάλες εικόνες και αναδιπλώσεις που τα καλούν να «χαθούν» στην ιστορία. Εχετε κατά νου ότι τα αγαπημένα του βιβλία θα μεγαλώσουν μαζί με το παιδί σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε στο 5χρονο παιδί σας ένα βιβλίο με εικόνες και να του το διαβάζετε. Στα 6 του θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις λέξεις και στα 8 του μπορεί να το δείτε να το διαβάζει μόνο του, κουλουριασμένο σε μια ζεστή γωνία του σπιτιού. Για έναν… ανεξάρτητο αναγνώστη, επιλέξτε βιβλία που θα προκαλέσουν τις ικανότητές του, χωρίς όμως να το κάνουν να απογοητευτεί.

#2 Τι θα μάθει το παιδί από αυτά τα βιβλία;

Τα βιβλία για μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να εστιάζουν σε βασικές έννοιες, όπως το αλφάβητο, τα συναισθήματα ή η φιλία, καθώς και να χρησιμοποιούν επανάληψη φράσεων και άλλα εργαλεία για να το προετοιμάσουν για ανάγνωση. Για ένα μεγαλύτερο παιδί, σκεφτείτε πώς ένα βιβλίο θα αναπτύξει την κατανόηση και το λεξιλόγιό του, καθώς και τα θέματα και τις ιδέες που θα συγκρατήσει μέσω της ανάγνωσης.

 

 

#3 Είναι ελκυστικό το θέμα αυτών των βιβλίων;

Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο μικρό είναι το παιδί σας, τόσο περισσότερες ιστορίες χρειάζεται για τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής του. Οσο μεγαλώνει, η φαντασία γίνεται πιο σημαντική. Αφήστε τα ενδιαφέροντά του να σας καθοδηγήσουν και προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί στις επιλογές σας. Το μικρό σας ενθουσιάζεται με τους δεινόσαυρους; Δοκιμάστε ένα εικονογραφημένο βιβλίο με ομοιοκαταληξίες για να του διαβάζετε πριν από τον ύπνο και για ατομική ανάγνωση ή απλό ξεφύλλισμα προσφέρετέ του ένα εικονογραφημένο βιβλίο για αρχαιολογικές ανασκαφές.

#4 Θα βρει το παιδί μου ελκυστικά αυτά τα βιβλία;

Αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις του παιδιού. Στα εικονογραφημένα βιβλία αναζητήστε εικόνες που αιχμαλωτίζουν το μάτι σας και γνώριμους χαρακτήρες που θα τραβήξουν την προσοχή του μικρού σας. Οι επιλογές σας πρέπει να ενθαρρύνουν το μικρό παιδί να δείξει, να αγγίξει και να μιλήσει για τις εικόνες. Αναζητήστε επίσης βιβλία που σας φαίνεται ότι θα ήταν διασκεδαστικό να τα διαβάσετε δυνατά. Οταν απολαμβάνετε εσείς το διάβασμα των βιβλίων, είναι πιο πιθανό να μεταδώσετε και στο παιδί σας τον ενθουσιασμό σας.

#5 Μήπως έχει ήδη κάποιον αγαπημένο συγγραφέα;

Αν γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας έχει απολαύσει έναν συγκεκριμένο συγγραφέα, εικονογράφο ή μια σειρά βιβλίων στο παρελθόν, αναζητήστε τίτλους από τους ίδιους δημιουργούς.