Η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων και της αυτορρύθμισης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά. Παρόμοια με το πώς ένα παιδί μαθαίνει να δένει το παπούτσι του μόλις εξοικειωθεί με τις κινητικές του δεξιότητες, όταν ο παιδικός εγκέφαλος είναι αναπτυξιακά έτοιμος να αυτορυθμιστεί, μπορεί να μάθει διαφορετικές στρατηγικές και τρόπους που του ταιριάζουν. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους είναι μέσα από την γωνία ηρεμίας.

Πώς βοηθά το παιδί η γωνία ηρεμίας

Μια γωνιά ηρεμίας είναι ένας καθορισμένος χώρος στο σπίτι με μοναδική λειτουργία να είναι ένας ασφαλής χώρος, όπου το παιδί μπορεί να πάει όταν αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του είναι πολύ υψηλά και πρέπει να ανακτήσει τον συναισθηματικό και σωματικό του έλεγχο.

Αυτοί οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με παρηγορητικά αντικείμενα και καταπραϋντικά υλικά που μπορούν να προωθήσουν την προσοχή, την αναπνοή και την περισυλλογή.

Πώς θα την φτιάξετε

– Δοκιμάστε να ορίσετε μια γωνιά σε ένα τυπικά ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι σας ως τη νέα γωνιά ηρεμίας του παιδιού σα.

– Γεμίστε το χώρο με ένα μαλακό χαλί ή χαλάκι ή άλλες βελούδινες επιλογές για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, και με μερικά από τα αγαπημένα βιβλία του παιδιού σας, λούτρινα ζώα ή παιχνίδια που δεν προκαλούν θόρυβο.

– Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρότερη βιβλιοθήκη για να «αποκλείσετε» τον χώρο, δημιουργώντας την γωνία ηρεμίας και για να παρέχετε στο παιδί σας κάποια ιδιωτικότητα.