Ενισχύει το ανοσοποιητικό του μωρού, μπορεί να το προστατεύσει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS), βοηθάει στην ανάπτυξη των πρόωρων μωρών και προωθεί το μεταξύ σας δέσιμο. Αναμφίβολα ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη για το μωρό και τη μαμά. Μάλιστα, προσφέρει και ένα όφελος στις νέες μαμάδες, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Το απρόσμενο όφελος που προσφέρει ο θηλασμός στη μαμά

Όταν θηλάζετε, η υπόφυση εκκρίνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία πρωταρχικά δρα για τη σύσπαση των λείων μυών, όπως αυτών που βρίσκονται στο στήθος σας. Η σύσπασή τους κάνει το γάλα σας να μετακινηθεί στο μπροστινό μέρος του μαστού, καθιστώντας το διαθέσιμο για το μωρό σας. Με κάθε θηλασμό, η ωκυτοκίνη προκαλεί επίσης συστολή των λείων μυϊκών κυττάρων της μήτρας, επιτρέποντας στη μήτρα να συρρικνωθεί και να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη. Η ωκυτοκίνη έχει ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα: Προκαλεί έντονα συναισθήματα αγάπης. Γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης.

3 βήματα για να γίνει πιο εύκολος ο θηλασμός

  1. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μαστίτιδα. Πρόκειται για μία λοίμωξη που είναι πολύ συνηθισμένη στις μητέρες που θηλάζουν. Τα πιο συνηθισμένα της συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα και η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του στήθους, η αδιαθεσία ή δυσφορία, το οίδημα, ο πόνος και η αίσθηση καύσου, αλλά και ο πυρετός. Σε περίπτωση που έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  2. Χρησιμοποιήστε τη θερμότητα. Λίγη ζέστη στην περιοχή θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε, ιδιαίτερα αν ο πόνος οφείλεται σε κάποιον γαλακτοφόρο αδένα που έχει μπλοκάρει. Κάντε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο, ένα απαλό μασάζ στην περιοχή, ακουμπήστε στο στήθος σας μια θερμοφόρα ή ζεστές (όχι καυτές) κομπρέσες και δεν αποκλείεται να αισθανθείτε πολύ καλύτερα.
  3. Μη βιάζεστε να ντυθείτε. Όποτε μπορείτε αφήστε ακάλυπτο το στήθος σας μετά το τάισμα του μωρού. Οι πιθανές πληγές που μπορεί να σχηματιστούν όσο εκείνο τρώει θα κλείσουν καλύτερα αν οι ρώγες σας προλάβουν να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο πριν έρθουν και πάλι σε επαφή με το ύφασμα της μπλούζας σας.