Μαζική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών για την προμήθεια self test για τον κοροναϊό, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δωρεάν διάθεσή τους ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε δύο ημέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, διατέθηκαν 3,55 εκατομμύρια self test.

Να σημειωθεί ότι τις προηγουμενες δυο εβδομάδες είχαν δοθεί 2,9 εκατ. συνολικά.

Μέχρι πότε μπορείτε να τα προμηθευτείτε

Υπενθυμίζεται  ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε την Τετάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τo σύστημα διάθεσης self test από τα φαρμακεία θα είναι ανοικτό έως και την Παρασκευή 31/12 και ώρα 8 μ.μ.

Θα διανέμονται δύο self test σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών, ενώ δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Τι ισχύει από σήμερα, Παρασκευή

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.