Το νεογέννητο που θηλάζει θα πρέπει να τρώει περίπου κάθε 1 έως 3 ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο καλύτερης ποιότητας γάλα θα μπορεί να παράγει το σώμα σας, με αποτέλεσμα το μωρό σας να τρέφεται ακόμη καλύτερα.

Αλλά, ενώ μερικά μωρά θα ξυπνήσουν έτοιμα να θηλάσουν, άλλα μπορεί να νυστάζουν και να χρειάζονται κάποια ενθάρρυνση.

Πώς να ξυπνήσετε το νεογέννητο για να το θηλάσετε

Εάν προσπαθείτε να θηλάσετε ένα νυσταγμένο μωρό, μπορεί να τα βρείτε «σκούρα».

Οι ακόλουθες «στρατηγικές» μπορεί να το κάνουν λίγο πιο εύκολο:

#1 Αγγίξτε το

Διευκολύνετε το παιδί σας να βγει από την υπνηλία του γαργαλώντας τα πόδια του ή τρίβοντας απαλά τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη του.

#2 Μιλήστε του

Το άκουσμα της φωνής σας μπορεί να είναι αρκετό για να ξυπνήσει το μωρό σας.

#3 Ξετυλίξτε το μωρό σας

Αφαιρέστε τις κουβέρτες του παιδιού σας για να μην είναι τόσο ζεστό και άνετο. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι τα μωρά χάνουν τη θερμότητα του σώματος πολύ γρήγορα.

#4 Αλλάξτε του την πάνα

Η κίνηση και η αίσθηση της αλλαγής της πάνας είναι συχνά αρκετές για να ξυπνήσει το μωρό και να είναι έτοιμο να θηλάσει.

#4 Δροσίστε το πρόσωπό του

Σκουπίστε απαλά το πρόσωπο του παιδιού σας με μια νωπή πετσέτα.

#5 Δοκιμάστε να το κάνετε μπάνιο

Η αίσθηση του νερού και η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να «δουλέψουν».

#6 Κάντε το να ρεφτεί

Το ρέψιμο αφαιρεί τον αέρα που έχει παγιδευτεί στο στομάχι του παιδιού σας και ο οποίος μπορεί να το κάνει να μην ενδιαφέρεται να φάει.

#7 Χαμηλώστε τα φώτα

Τα μάτια ενός μωρού είναι ευαίσθητα στο έντονο φως. Τα μικρά μπορεί να είναι πιο πιθανό να ανοίξουν τα μάτια τους και να ξυπνήσουν σε ένα πιο σκοτεινό δωμάτιο.

#8 Βάλτε το στο στήθος σας

Το φυσικό αντανακλαστικό με το οποίο γεννιέται το μωρό σας μπορεί να το κάνει να φάει ακόμη κι αν νυστάζει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βγάλετε μερικές σταγόνες από το γάλα σας στο στόμα του μωρού. Η μυρωδιά και η γεύση του μπορεί να το βοηθήσουν να πιπιλίσει.

#9 Χαϊδέψτε του το μάγουλο

Εάν μπορέσετε να ξυπνήσετε το παιδί σας αλλά εξακολουθεί να θέλει να φάει, χαϊδέψτε το μάγουλό του για να το βοηθήσετε να θηλάσει.

#10 Αλλάξτε τη θέση θηλασμού

Η μετακίνηση του παιδιού σας σε διαφορετική θέση θηλασμού μπορεί να το βοηθήσει να ξυπνήσει. Δοκιμάστε την πλαϊνή θέση, την θέση αγκαλιάς (κλασική θέση) ή την θέση αντίστροφης αγκαλιάς.

#11 Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας

Η χρήση πιπίλας μπορεί να εμποδίσει το μωρό σας να συνειδητοποιήσει ότι πεινά. Γι’ αυτό, περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες να ομαλοποιηθεί ο θηλασμός, πριν του τη βάλετε στο στόμα.

 

 

Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό σας μπορεί να είναι κουρασμένο ή να εξακολουθεί να επηρεάζεται από τα φάρμακα που σας χορηγήθηκαν κατά τον τοκετό και να νυστάζει. Επιπλέον, σε μερικά νεογέννητα αρέσει να κοιμούνται πολύ. Εάν, όμως, πιστεύετε ότι το μωρό σας νυστάζει υπερβολικά ή δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το μωρό σας για τα περισσότερα ταΐσματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.